Home / naslovnica / Otkriveno spomen obilježje poginulim pripadnicima 72. bojne vojne policije u Lori

Otkriveno spomen obilježje poginulim pripadnicima 72. bojne vojne policije u Lori

U povodu 25. obljetnice 72. bojne vojne policije na kružnom toku ispred Vojne baze Lore u Splitu u ponedjeljak je svečano otkriveno spomen-obilježje poginulim pripadnicima te postrojbe.

Predsjednik Udruge branitelja veterana 72. bojne vojne policije Zlatko Čipčić rekao je kako osjeća poseban ponos kad vidi prijatelje i suborce iz svih krajeva Hrvatske, od Iloka do Dubrovnika, te je podsjetio da je njihovu elitnu postrojbu kroz Domovinski rat krasila odanost domovini, junaštvo i spremnost za boj.

Spomenik je nastao na krvi branitelja – poginulih junaka i onih koji su umrli poslije rata te mnogih ranjenih koji su imali čast biti borci vođeni gestom “Za dom i slobodu hrvatskom narodu”, rekao je.

“Zamjeraju nam naš ratni pozdrav, spomenik našim poginulima, a ne smetaju im spomenici ‘za otadžbinu’ poput onoga u Borovu Selu. Dosta nam je tzv. samozvanih stručnjaka za kulturu i urbanizam koji se javljaju po medijima samo kada su u pitanju braniteljska spomen-obilježja. Onda im ne valjaju spomenici 4. gardijskoj brigadi, IX. bojnoj HOS-a, Topničkoj bitnici na Kašunima, Vukovarcima u Vukovarskoj i sada naš spomenik. No, mi ga danas s ponosom otkrivamo kao što su to za prethodne spomenike učinila naša braća iz ostalih postrojba”, istaknuo je Čipčić pitajući kome može smetati slovo ‘H’ na spomeniku koje predstavlja Hrvatsku, heroje i hrabrost.

Spomenik je projektirao splitski arhitekt Mirko Budimir, a postavljen je unutar kružnog toka južno od ulaza u luku Loru. Visok je tri metra, a na kamenu su postavljena tri monolitna stupa koji čine slovo H koje predstavlja Hrvatsku, heroje i hrabrost. Spomen-obilježju će se prilaziti sa zapadne i istočne strane. Oko spomenika su izgrađeni kameni zidovi visoki od 20 do 120 centimetara. Sjeverni dio kružnog toka zasađen je autohtonim biljem te je u spomen na 12 poginulih pripadnika postrojbe postavljeno 12 barjaka.

Tijekom Domovinskog rata poginulo je 12 pripadnika 72. bojne vojne policije – Martina Poljak, Mladen Strenja, Toni Pavlović, Ante Reljan, Željko Kamber, Nikica Mikulić, Marinko Kuštre, Neven Mikulić, Davor Petković, Igor Perić, Leonard Vidošević i Ante Bužančić. Ta je bojna nastala iz samostalne satnije Vojne policije 4. gardijske brigade, a osnovana je 13. prosinca 1991. po zapovijedi ministra obrane Gojka Šuška. Jednoglasnu odluku o postavljanju spomenika u travnju ove godine donijela je gradska komisija za imena ulica, trgova i spomenika.

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …