Home / naslovnica / Otkrivena spomen ploča pripadanicima 70. bojne Vojne policije Karlovac

Otkrivena spomen ploča pripadanicima 70. bojne Vojne policije Karlovac

Udruga branitelja i veterana Vojne policije iz Domovinskog rata Karlovačke županije organizirala je u subotu, 1. prosinca 2018. svečano otkrivanje spomen ploče u znak sjećanja na poginule pripadnike 70. bojne Vojne policije Karlovac. Otkrivena je u zgradi Veleučilišta u Karlovcu.

Prošlo je 27 godina od Domovinskog rata, ali neke uspomene i sjećanja ne blijede. Osobito kada se radi o braniteljima, Vojnoj policiji i drugim sudionicima rata. Kako se ne bi zaboravila žrtva sedmorice pripadnika 70. bojne Vojne policije Karlovac postavljena je ploča njima u čast.
Osim otkrivanja spomen ploče, organizirane su i cjelodnevne aktivnosti i druženja povodom osnivanja 70. bojne Vojne policije i udruge Branitelja i veterana vojne policije iz Domovinskog rata podružnice Karlovačke županije.

Na svečanosti su bili predstavnici Samostalnog sektora za Vojno policijske poslove i provedbu ovlasti VP brigadir Vlado Kovačević sa suradnicima, dok su Pukovniju Vojne policije predstavljali zapovjednik satnije VP iz Karlovca bojnik Mijo Halar s prvim dočasnikom PVP Damirom Pavlovićem.

U sklopu svečanosti građani su mogli razgledati taktičko tehnički zbor naoružanja, opreme i vozila koje koristi Vojna policija

Djelatnici satnije za obuku vodiča i službenih pasa “Satnik Krešimir Ivošević održali su vježbu sa službenim psima. Pripadnici satnije izveli su niz atraktivnih i vrlo složenih vježbi obrane i napada i detekcije eksploziva koje su prezentirale visoki stupanj uvježbanosti i obučenosti vojno-radnih pasa Pukovnije vojne policije.

Među nazočima se odazvao veliki broj umitovljenih pripadnika Vojne policije kao i braniteljskih udruga karlovačke županije.

-U razdoblju od 1991. do 2003. godine Vojna policija se preustrojavala u nove ustroje i nova imena. Kod formiranja tih postrojbi Vojne policije, u njih su ulazili već prekaljeni borci iz postrojbi ZNG-e li MUP-a, uglavnom dragovoljci i vrlo često sportaši iz građanstva. Krasilo ih je domoljublje, hrabrost, profesionalnost, ali i osjećaj pripadnosti postrojbi Vojne policije. Naime, svi ti pripadnici Vojne policije dali su se na raspolaganje te služili Domovini do oslobođenja, a neki su i sada na određenim dužnostima u Hrvatskoj vojsci. Svatko od njih ostavio je neizbrisiv povijesni trag u čuvanju i stvaranju države Hrvatske, a tako i Hrvatske vojske, istaknuo je između ostalog Matičić. Tijekom Domovinskog rata poginulo je sedam pripadnika 70. bojne Vojne policije Karlovac, a u sklopu postrojbe ukupno 40 članova.

Foto:Kirin

Tekst:Lucić

Podijeli

Pogledajte još...

Svečano otvaranje dvorane „pukovnik Ante Pavlović“

U vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” u Zagrebu, u četvrtak 29. veljače 2024. …