Home / naslovnica / Održana 14. Memorijalna utrka Kokočak – Orahovica

Održana 14. Memorijalna utrka Kokočak – Orahovica

Obilježena obljetnica pogibije pripadnika vojne policije Našice Milana Puhsnića i Momira Krmpotića u Kokočku kod Orahovice 1991. Godine.

Danas je u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Virovitičko podravske županije, održana 14. Memorijalna utrka Kokočak-Orahovica, koja se i ove godine trčala u spomen na tri poginula branitelja Momira Krmpotića, Milana Puhanića i Branka Jaklića, koji su poginuli 1991. godine 04. i 05. prosinca, tijekom vojno-redarstvene akcije “Papuk 91.”.
Ovogodišnji Memorijal održavao se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića, Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Orahovice.
Današnji program odvijao se u dva djela. U jutarnjim satima u Kokočaku je održan prigodni komemorativni program, a potom je dvadesetak pozvanih trkača, istrčao utrku dugu 11 kilometara.
U ime organizatora, Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Virovitičko-podravske županije, nazočne goste i obitelji poginulih branitelja, pozdravio je predsjednik Miroslav Milovuković, koji je još jednom podsjetio kako je vojno-redarstvena akcija Papuk 91. prva oslobodilačka akcija u RH u kojoj je oslobođeno više od 50 potpapučkih sela. Napomenuo je Milovuković kako je ovi prvi oslobođeni kraj u RH gdje je SAO krajina trajala samo četiri mjeseca. Zahvalio se Milovokuvić svim hrvatskim braniteljima, a posebno prijateljima koji su dali svoje živote za obranu RH.
Gradonačelnica Orahovice Ana – Marija Petin zahvalila se svima koji su danas došli u Orahovicu, posebno obiteljima poginulih vitezova, a unatoč vrlo složenoj epidemiološkoj situaciji.
– Ovi dani kada obilježavamo pogibiju naših sugrađana, branitelja, prijatelja, posebno su emotivni za sve nas koji živimo na ovim područjima. Ja znam da je patnja svih ovih godina obiteljima neublaživa, ali nadam se da bar svake godine na ovim okupljanjima, bar na trenutak vidite koliko vaši sugrađani cijene žrtvu koju su podnijeli vaši najmiliji – rekla je gradonačelnica Petin, koja se zavalila Milovukoviću i Udruzi na velikom trudu kojega je iskazao organizirajući u ovim posebnim vremenima Memorijalnu utrku.
Današnju komemoraciju u Kokočaku pozdravili su i zamjenik župana Virovitičko-podravskog Igora Androvića, Darko Žužak, te izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Ante Krišto.
Brigadir Milan Čorak, izaslanik ministra obrane Maria Banožića, zahvalio se svim sudionicima oslobađajućih akcija koje su provedene u ovom dijelu Hrvatske, rekavši kako danas u Kokočaku odaju počast hrvatskim vitezovima koji nikada ne smiju biti zaboravljeni.
– Prostor zapadne Slavonije bio je iznimno važan za obranu domovine u nametnutom ratu. Upravo ovdje postojala je opasnost da zemlja bude raskomadana i rasječena. Velikosrpski san je tu razbijen uspješno provedenim akcijama “Otkos 10” i “Orkan 91.” završno a s akcijom “Papuk 91.” Naša vojska je od 13. do 17. prosinca 1991. godine oslobodila područje Papuka s više od 50 naselja čime je ovo području jedno od prvih oslobođenih područja u Hrvatskoj. Nemjerljiva je uloga svih sudionika tih događanja pripadnika 136. slatinske , 123. požeške , 127. virovitičke i 132. našičke brigade te drugih postrojbi iz Bjelovara Pakraca i Čakovca. U znak zahvalnosti svima koji su branili i oslobodili ovaj dio Hrvatske, dane ponosa i slave nikada ne smijemo zaboravi, jer zaborav bi bio teži od ratnog poraza. Svoja sjećanja moramo prenositi na buduće generacije, moramo njegovati i veličati svoju povijest, svoje bitke i svoje heroje. Žrtva onih koji su dali najviše, svoje živote, najveća je vrijednost što čovjek može dati za boljitak svoje domovine, stoga nikada i nigdje njihova žrtva ne smije biti omalovažena i zaboravljena. Žrtva, Milana, Momira i Branka je sveta i trajno neizbrisiva – rekao je danas izaslanik ministra obrane Maria Banožića, brigadir Milan Čorak.

Počast je odana polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća u Gornjoj Pištani kod spomen obilježja poginulom branitelju Branku Jakiću.
Točno u podne uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, dvadesetak odabranih trkača , istrčalo je jedanaest kilometara Memorijalne utrke, koja je završila u središtu Orahovice kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima, zajedničkom molitvom te paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća.

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …