Home / Vojna policija / ODJEL KRIMINALISTIČKE VOJNE POLICIJE, Detektor LAŽI

ODJEL KRIMINALISTIČKE VOJNE POLICIJE, Detektor LAŽI

Iako se rezultati poligrafskog testiranja ne upotrebljavaju kao dokaz, literatura kaže da je ono pouzdano u 96 do 98 posto. Na poligrafsko testiranje nitko vas ne može prisiliti. Testirati se možete dragovoljno, ali i odustati u svakom trenutku tijekom ispitivanja…


Odjel KVP PVP HKoV ima dva poligrafska laboratorija, opremljena s dva najsofisticiranija poligrafska aparata. Na Policijskoj akademiji MUP-a RH trenutačno su na školovanju dva poligrafska ispitivača, a školovanje traje šest mjeseci.
Najčešći testovi koji se upotrebljavaju jesu: stimulativni – test – uglavnom test s brojkama, CQT test direktne metode – kada su sve činjenice poznate ispitanicima, test kompleksa krivnje, test indirektne metode – kada činjenice iz djela nisu poznate ispitaniku, test po vrsti kaznenih djela, test imena te vizualni i drugi testovi koji se pokažu korisnima tijekom razgovora s ispitanikom

Možda ga ipak uspijem prevariti, prolazilo mi je kroz glavu dok sam hodala polako iza svog ispitivača prema SOBI. Besprijekorno čista, svijetla, prozračna soba svijetloplavih zidova djelovala je opuštajuće. Na sredini stolac, radni stol s računalom, zid s ogledalom, onim “vidim se, ne vidim te”. Ogledalom u prostorijama za obavijesne razgovore. Ne treba se obvezati da će se govoriti istina. Iskreno, duboko u sebi jedva sam čekala da ispitivanje počne. Da vidimo je li taj detektor doista toliko pametan. Hoće li možda ovo ipak biti situacija win win? Ma, možete misliti! I počelo je. “Udobno se smjestite. Stopala moraju biti na podu. Ispružite ruke.” Bio je to moj prvi susret uživo s detektorom laži, koji u Odjelu kriminalističke Vojne policije Pukovnije Vojne policije HKoV-a primjenjuju u ispitivanju i potvrđivanju istinitosti podataka u slučaju počinjenja nekog kaznenog djela. Iako se rezultati poligrafskog testiranja ne upotrebljavaju kao dokaz, literatura kaže da je ono pouzdano u 96 do 98 posto. Na poligrafsko testiranje nitko vas ne može prisiliti. Testirati se možete dragovoljno, ali i odustati u svakom trenutku tijekom ispitivanja. Sve vam to lijepo kažu prije same procedure, koja sveukupno traje oko dva sata. To je optimalno vrijeme. Sve više od toga nije preporučljivo jer dolazi do iscrpljenosti i pada koncentracije. Objasnio nam je to načelnik Odjela kriminalističke Vojne policije HKoV-a bojnik Tomislav Valentić, koji i sam obavlja poligrafska ispitivanja.

Dva glasna i jedan tihi test

Bojnik Valentić je rekao i to da kad je riječ o pravom ispitivanju, s osobom koja dolazi na poligrafsko testiranje, najprije se provodi prijetestni razgovor, tijekom kojega se prati verbalna i neverbalna komunikacija. U početku se postavljaju opća pitanja, ona koja nisu vezana uz kazneno djelo, te se postupno prelazi na konkretnija pitanja. Prije testiranja ispunjava se obrazac u koji se bilježi kad je ispitivanje počelo te potvrda o dragovoljnom pristanku. Test se u pravilu sastoji od osam pitanja, od kojih su dva relevantna, koja se odnose na samo počinjenje kaznenog djela. Postavlja se i kontrolno pitanje, koje mora biti dobro postavljeno jer o njemu uvelike ovisi uspješnost poligrafskog ispitivanja. “Kontrolno pitanje je izuzetno važno. Treba ga dobro obraditi jer o njemu na svojevrstan način ovisi i uspješnost testiranja. Za to pitanje treba imati dosta podataka o osobi koja dolazi na ispitivanje”, napominje bojnik Valentić. Postavlja ga poligrafski ispitivač. Kad sjednete, mora se priznati, u udoban kožom presvučeni stolac, opreme vas s nekoliko nazovipriključaka povezanih s računalom, koje mjeri fiziološke parametre – puls, disanje, krvni tlak i rad znojnih žlijezda. Gleda se ispred sebe, nema više pomicanja niti okretanja. Nakon stimulativnog testiranja, koje je uglavnom test brojki, primjenjuje se test saznanja o kaznenom djelu od strane ispitanika, a taj test u pravilu se sastoji od dva glasna i jednog tihog testa. Ispitivač čita pitanja, osoba odgovara s da ili ne. Pitanja su u sva tri testa ista. U drugom se samo promijeni njihov redoslijed, a u trećem testu onome tihog odgovora, na postavljena pitanja se ne odgovara glasno nego se samo u sebi misli na odgovore. Iako zvuči pomalo čudno, upravo se tijekom toga tihog testa, napominje naš sugovornik, dobivaju najbolje reakcije. Test se printa i analizira kontrolno u odnosu na dva relevantna pitanja povezana s počinjenjem nedjela. Ako je osoba tijekom ispitivanja jače reagirala na kontrolno nego na relevantna pitanja, znači da nije povezana s kaznenim djelom. U suprotnom, daje se pozitivno mišljenje i osoba se povezuje s počinjenjem kaznenog djela. Poligrafski ispitivač, da bi donio kvalitetno mišljenje, prati verbalnu i neverbalnu komunikaciju u prijetestnom razgovoru, kao i za vrijeme i nakon ispitivanja u poslijetestnom razgovoru, a zaključno mišljenje donosi nakon analize poligrama.


Načelnik Odjela kriminalističke Vojne policije HKoV-a, bojnik Tomislav Valentić

Iako je testiranje koje smo provodili, a riječ je bila o stimulativnom testiranju s brojevima, održano samo zbog novinarske znatiželje, uzbuđenje, napad adrenalina, ubrzani puls bilo je nemoguće kontrolirati. Dobijete nekoliko brojeva, izaberete jedan, a tijekom ispitivanja odgovarate samo s ne. Potpuno bezazleno pitanje, na koje ne bi ni trebalo biti reakcije. No, nije izostala. Računalo ju je registriralo, a iskusan i stručan ispitivač prepoznao. Reagirao je taj sofisticirani komad tehnike i na tako malu, bezazlenu laž kao što je bila ova o brojevima. No nije ovdje riječ samo o tehnici.

Presudna uloga poligrafskog ispitivača

Presudnu ulogu ipak imaju poligrafski ispitivači. “Aparat bilježi fiziološke parametre, ali ako ispitivač nije dobro svladao tehniku očitavanja poligrama, može doći do pogreške. Ne možete prevariti poligraf nego poligrafskog ispitivača”, kaže bojnik Valentić na naše pitanje može li se i kako prevariti detektor laži. Neki misle da će reakcija izostati ako tijekom ispitivanja sami sebi nanose bol ili ako prije popiju tabletu za smirenje. No, iskusni ispitivač na temelju reakcija vidi neregularnosti u fiziološkim parametrima. Brojna su znanja i vještine koje mora imati dobar poligrafski ispitivač, a očitanje poligrama samo je jedno od njih. Upravo o tome kako poligrafski ispitivač formulira pitanja, kako prati verbalnu i neverbalnu komunikaciju ispitanika, kako obavi iznimno bitan prijetestni razgovor, ovisi i uspješnost cijelog postupka, objašnjava bojnik Valentić. U konačnici, opet je najvažniji čovjek koji je obrazovan, iskusan, stručan. U Odjelu kriminalističke Vojne policije tomu pridaju punu pozornost, i to u svim segmentima posla, pa tako i u ovome u kojem upućuju na istinu. Na kraju ispitivanja naše su sumnje razriješene: detektor ili možda iskusnog poligrafskog ispitivača nismo prevarili. No, tješite se, uvijek vam ostaje onih 2 do 4 posto.

 

 

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …