Home / naslovnica / Odana počast bojniku Alfredu Hillu u Vukovaru i Zagrebu

Odana počast bojniku Alfredu Hillu u Vukovaru i Zagrebu

Predstavnici Udruge branitelja i veterana Vojne policije iz Domovinskog rata,Službe Vojne policije  i Pukovnije Vojne policije odali počast „Bojniku Alfredu Hillu“ u Vukovaru i Zagrebu.

IMG_6371Povodom obilježavanja 24. godišnjice pogibije Bojnika Alfreda Hilla, prvog zapovjednika satnije Vojne policije 204. Vukovarske brigade, 16. listopada 2015. na njegov grob na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata vijence su položili  Izaslanstvo Pukovnije Vojne policije na čelu sa zapovjednikom Središta Vojne policije za obuku “Bojnik Alfred Hill” bojnik Mile Skukan, bojniko Antun Pažin , zamjenik zapovjednika  i prvi dočasnik, satnik Željko Barbir i stožerni narednik Zvonko Lucić te nadnarednik Ante Beljan uz nazočnost obitelj Hill.  Svijeće su zapalili i na grobu general bojnika Blage Zadre, pukovnika Marka Babića te časničkog namjesnika Zorana Duvančića.

U Zagrebu ispred biste ( poprsja) na Oranicama bb bivše vojarne Nastavnog središta Vojne policije „Bojnik Alfred Hill“ vijenac su položili i svijeće zapalili Predsjednik UBVVPDR Željko Jakobčić sa članovima udruge, general pukovnik u miru Mate Laušić sa izaslanstvom uz nazočnost pripadnika Službe Vojne policije brigadira Dražena Kesera sa suradnicima.

TKO JE ALFRED HILL

IMG_6395Alfred Hill rođen je 14. svibnja 1956. godine u Vukovaru. U rodnom gradu završio je osnovnu školu i gimnaziju. Pravni fakultet završio je u Zagrebu. Po završetku fakulteta vraća se u rodni kraj, ženi se te dobiva kćer Stašu. Upošljava se u Upravi šuma Osijek, u pravnom odjelu.

Živi naizgled normalno i ni po čemu se ne razlikuje od drugih, no sa prvim znacima demokratskih promjena stavlja se na raspolaganje demokratskim snagama  a od 10. svibnja 1991. godine ulazi u sastav pričuvnih snaga Zbora narodne garde Vukovar i sudjeluje od prvog dana u organiziranju obrane Vukovara.

Kao iskusnog i hrabrog bojovnika, zapovjednik obrane grada Vukovara Mile Dedaković-Jastreb 25. rujna 1991. godine imenuje Alfreda Hilla prvim zapovjednikom satnije VP Vukovar, 204. Vukovarske brigade.

Alfred Hill-Atila (borbeni nadimak) sa najbližim suradnicima, iskusnim bojovnicima, formira satniju VP, preuzima sve zadaće iz djelokruga Vojne policije uz aktivno i neprekidno sudjelovanje u obrani opkoljenog Vukovara.

Kao zapovjednik satnije bio je u svemu prvi i ispred svojih bojovnika. Dana 16. listopada 1991. godine poginuo je braneći položaje na Sajmištu.

Odlukom Vrhovnika OS RH, Predsjednika RH, dr. Franje Tuđmana, 29. travnja 1993. godine dodijeljen mu je posmrtni čin bojnika OS RH.

Nakon ekshumiranja njegovih posmrtnih ostataka iz masovne grobnice u Vukovaru, uz vojne počasti zajedno sa poginulim braniteljima Vukovara, pokopan je u Vukovaru, 20. lipnja 1998. godine, na Novom groblju u Aleji branitelja Vukovara.

Odlukom ministra obrane Republike Hrvatske, 30. rujna 1998. a na prijedlog načelnika Uprave vojne policije, general- bojnika Mate Laušića, Nastavno središte za obuku Vojne policije Oružanih snaga Republike Hrvatske dobilo je ime bojnika Alfreda Hilla.

19. svibnja 1999. godine obilježavajući 7. obljetnicu utemeljenja Nastavnog središta VP OS RH, u krugu Nastavnog središta otkriveno je poprsje Alfreda Hilla

Odlukom predsjednika RH i Vrhovnog zapovjednika OS RH dr. Franje Tuđmana, 30. ožujka 1999. godine bojnik Alfred Hill je posmrtno odlikovan redom »Kneza Domagoja s ogrlicom« i »Redom hrvatskog trolista«.

Bojnik Alfred Hill nije dočekao međunarodno priznanje Republike Hrvatske, operacije »Maslenica«, »Bljesak«, »Oluju«, Mimohode OS RH i slobodu, ali  je svojim likom i dijelom ušao u povijest i ugradio sebe u temelje samostalne i suverene Republike Hrvatske Oružanih snaga RH, a posebno VOJNE POLICIJE  OS RH.

Današnjim pripadnicima i svim budućim pripadnicima VP OS RH ime bojnika Alfreda Hilla bit će simbol otpora i hrabrosti, ali i poticaj i putokaz kako se voli, brani i izgrađuje Lijepa naša, jedina nam Domovina Republika Hrvatska, a spomen poprsje bojnika Alfreda Hilla ( nalazi se u Zagrebu Oranice bb) bit će mjesto gdje će se sadašnji i budući naraštaji sjećati dijela povijesti hrvatskog naroda i VP OS RH i preispitivati se koliko daju i koliko su spremni dati u izgradnji Oružanih snaga Republike Hrvatske, samostalne i suverene Republike Hrvatske.

[shashin type=”album” id=”21758″    ” size=”600″  columns=”max”]

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …