Home / naslovnica / Obuka iz specijalističkih borbenih vještina

Obuka iz specijalističkih borbenih vještina

Kako bi dodatno poboljšala svoje ionako visoke sposobnosti, Satnija specijalne Vojne policije poziva i vanjske goste predavače, vezano u prvom redu uz neubojite sposobnosti (Non-Lethal Capabilities)…

Satnija specijalne Vojne policije (SSVP) Pukovnije Vojne policije (PVP) elitni položaj unutar Oružanih snaga RH, pa i cijelog hrvatskog obrambeno-sigurnosnog sustava, može zahvaliti prije svega svojim sposobnostima koje počivaju na besprijekornoj fizičkoj pripremljenosti te stručnoj obučenosti i uvježbanosti pripadnika. Sama je postrojba velik izvor znanja o najrazličitijim oblicima vojnih, vojnopolicijskih i drugih borbenih vještina temeljenih na tehnikama, taktikama i procedurama, i u njoj nema mjesta za one koji su samo iznad prosjeka, nego isključivo za najbolje.
No, zadovoljstvo samima sobom i zatvorenost za novitete i znanja koji se mogu steći iz drugih izvora značili bi stagnaciju, svjesni su u SSVP-u. Surađuju stoga s kolegama iz OSRH (primjerice, iz Središnjice za obavještajno djelovanje, Zapovjedništva specijalnih snaga i drugima) i MUP-a RH (Specijalna i Interventna policija). Početkom ožujka vidjeli smo u zagrebačkoj vojarni “Croatia” da je taj krug i širi. “Svi izvori koji nam mogu poboljšati sposobnosti i performanse, dakle, osposobiti ljude ili ih na bilo koji način informirati o novim tehnologijama obuke, dobrodošli su,” objašnjava nam zapovjednik SSVP-a natporučnik Andrej Smolek. Postrojba stoga poziva i vanjske goste predavače, vezano prije svega uz neubojite sposobnosti (Non-Lethal Capabilities), koje spadaju u Ciljeve sposobnosti deklarirane u NATO-u čiji je Pukovnija Vojne policije, odnosno SSVP, taktički nositelj u ime OSRH.
Pukovnija Vojne policije GS OSRH ove je godine dogovorila suradnju s Deanom Rostoharom, nekadašnjim pripadnikom Specijalne jedinice Alfe, koji se u Domovinskom ratu dokazao kao izvanredan borac i više je puta odlikovan. Unatoč teškom ranjavanju, i nakon rata i umirovljenja Rostohar se nastavio razvijati kao stručnjak za različite borilačke i ratničke vještine. Posjeduje više međunarodnih certifikata iz raznih područja vezanih uz sigurnost, borbene vještine i tehnike, samoobranu, uporabu hladnog i vatrenog oružja, neubojita sredstva i tehnike onesposobljavanja protivnika. Redoviti je gost, predavač i instruktor u više svjetskih specijalnih vojnih i policijskih postrojbi te ima višegodišnje iskustvo u metodici podučavanja iz područja specijalnih tehnika, taktika i procedura. “Pozivanjem gospodina Rostohara na redovite obučne događaje u PVP, tj. u SSVP, dobivamo informacije i poduku vezano uz aktualne metode i tehnike primjene sredstava prisile te taktike, tehnike i procedure u radu ovlaštenih službenih osoba, a sve na temelju iskustava koje donosi od specijaliziranih namjenskih policijskih i vojnih postrojbi u svijetu. Općenito, što se tiče nekih specijalističkih vještina, u svijetu je sve češća praksa da se za obuku koriste vanjske ekspertne usluge,” objasnio nam je natporučnik Smolek u sportskoj dvorani vojarne “Croatia” dok smo nazočili jednoj od impresivnih Rostoharovih demonstracija. U fokusu su, dakle, bila sredstva prisile, s naglaskom na tehnikama samoobrane, borbe i borbenih tehnika. Reakcija pripadnika SSVP-a na obuku izvanredna je, ali to je za njih uobičajeno. “Motivacija je ključna za nekoga tko želi biti pripadnik naše postrojbe, a brzo prihvaćanje i usvajanje svih novih oblika i metoda obuke i usavršavanja velika je vrijednost SSVP-a,” istaknuo je natporučnik Smolek.
Ono što je vrlo zanimljivo jest da je za Oružane snage RH ta vanjska usluga potpuno besplatna! “Ja sam prije svega domoljub i zato mi je velika čast i priznanje raditi s našom vojskom, s našom policijom, s našim dečkima i s njima podijeliti znanje koje skupljam više od 40 godina. Oni znaju vrlo mnogo i spremni su i zato pokušavam prenijeti nešto s čim se dosad nisu susreli. Ono što sam shvatio u inozemstvu jest da je hrvatski vojnik drukčiji od drugih, iz ljubavi za domovinu proizlazi njegova velika snaga, energija i volja i to se vidi kod ovih ljudi,” s entuzijazmom nam je rekao Rostohar.
Naravno, suradnja s Deanom Rostoharom, koja će potrajati još dulje vrijeme, samo je dio obučnih aktivnosti SSVP-a koje postaju sve intenzivnije. Uz redovite vojnopolicijske zadaće u svojem djelokrugu rada te podizanje fizičke i psihičke spreme pripadnika, obuka obuhvaća ronjenje, snajperizam, padobranstvo, operacije uz podršku helikoptera… Očekuje se i još bliža i intenzivnija suradnja sa Središnjicom za obavještajno djelovanje i Zapovjedništvom specijalnih snaga. Iako im je djelokrug rada drukčiji, ono što povezuje naše elitne postrojbe jest polivalentnost u skladu s vremenom i prostorom u kojem živimo.


“Velika je čast i priznanje raditi s našom vojskom, s našom policijom, s našim dečkima i s njima podijeliti znanje koje skupljam više od 40 godina. Oni znaju vrlo mnogo i spremni su i zato pokušavam prenijeti nešto s čim se dosad nisu susreli. Ono što sam shvatio u inozemstvu jest da je hrvatski vojnik drukčiji od drugih, iz ljubavi za domovinu proizlazi njegova velika snaga, energija i volja i to se vidi kod ovih ljudi,” s entuzijazmom nam je rekao Dean Rostohar.


Domagoj VLAHOVIĆ, Snimio Tomislav BRANDT

Podijeli

Pogledajte još...

Svečano otvaranje dvorane „pukovnik Ante Pavlović“

U vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” u Zagrebu, u četvrtak 29. veljače 2024. …