Home / naslovnica / Obilježeno 25 godina Satnije za obuku vodiča i službenih pasa Vojne policije

Obilježeno 25 godina Satnije za obuku vodiča i službenih pasa Vojne policije

U vojarni “Pukovnik Milivoj Halar” u Dugom Selu, u četvrtak 11. travnja 2017. održano je svečano obilježavanje 25. godišnjice ustrojavanja Satnije za obuku vodiča i službenih pasa “Satnik Krešimir Ivošević” Pukovnije Vojne policije.

Uz sadašnje i bivše djelatnike Satnije i drugih sastavnica Vojne policije, obilježavanju su nazočili izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-bojnik Vlado Šindler, načelnik Samostalnog sektora za vojno-policijske poslove MORH-a brigadir Vlado Kovačević, zapovjednik Pukovnije Vojne policije brigadir Mate Radoš i drugi predstavnici ustrojbenih cjelina Ministarstva obrane, Oružanih snaga i Ministarstva unutarnjih poslova, prvi načelnik Uprave Vojne policije umirovljeni general Mate Laušić, zamjenik načelnika Uprave Vojne policije umirovljeni brigadir Marijan Biškić i brojni drugi gosti.

U prigodnom obraćanju postrojenim pripadnicima Satnije, general Šindler je naglasio da su u vojnoj policiji tijekom Domovinskog rata neprekidno obučavani vodiči i zaštitno-tragački psi koji su sudjelovali u skoro svim oslobodilačkim operacijama Oružanih snaga RH.

Istaknuvši bitnu ulogu postrojbe i nakon rata, naročito u međunarodnom okruženju i suradnji, general je poručio: “Dvadeset i pet godina rada i djelovanja je dug period, a upravo ste vi uvijek prepoznatljivi dio postrojbi
Vojne policije. Vaša potpuna predanost radu uvijek vam je bila i ostala imperativ!”

Brigadir Kovačević je rekao da postrojbu obilježava zahtjevna obuka koja je, primjerice, omogućila sudjelovanje pripadnika u oslobađanju Hrvatske te njihovo upućivanje u operaciju ISAF u Afganistan gdje i danas rade na zadaćama detekcije eksploziva i droga, čime su stekli ugled i u međunarodnom okruženju. “Satnija je postigla velike uspjehe u radu, razvoju i obuci”, zaključio je brigadir.

Brigadir Radoš rekao je da je Satnija postala brend Vojne policije u Hrvatskoj, ali i izvan nje. Toj prepoznatljivosti svojim radom najviše pridonose njezini djelatnici, a službeni psi su ravnopravni pripadnici Vojne policije. Osobito je istaknuo činjenicu da se obuka u Satniji provodi i za druge državne institucije poput ministarstava i Carinske uprave, ali je provedena i za potrebe Iračkih snaga sigurnosti.

U sklopu proslave za goste je bio organiziran obilazak objekata za smještaj službenih pasa, taktičko-tehnički zbor specijalističke opreme koja se koristi za obuku službenih pasa svih namjena i metodsko-pokazna vježba sposobnosti vodiča i službenih pasa Pukovnije Vojne policije.

Službeni psi prvi put su se koristili 1992. unutar postrojbi Vojne policije kao dio voda Vojne policije pridodanog 2. “A” brigadi. Prvo postrojavanje zaštitno tragačke postrojbe Vojne policije 2. A brigade održano je 11. svibnja 1992. godine u vojarni “Trstenik” kod Ivanje Reke. Nakon nekoliko preustroja u vrijeme i nakon Domovinskog rata, uvijek u okviru Vojne policije, 1. kolovoza 2000. objedinjenjem postrojbi ustrojava se Središte za obuku vodiča i službenih pasa. Od svibnja 2003. Središte nosi ime „Satnik Krešimir Ivošević“.

Photo Galerija

 

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …