Home / naslovnica / Obilježena 4. obljetnica osnutka ZUV VPDR RH

Obilježena 4. obljetnica osnutka ZUV VPDR RH

U organizaciji županijskog ogranaka Udruge veterana vojne policije Vukovarsko – srijemske županije danas je u Vinkovcima održana svečanost obilježavanja 4. obljetnice osnutka Zajednice udruga veterana Vojne policije iz Domovinskog rata RH, kao i 28. obljetnica ustrojavanja Vojne policije Oružanih snaga RH, 24. kolovoza 1991. godine.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća svijeća kod spomen obilježja poginulih hrvatskim braniteljima na Gradskom groblju u Vinkovcima. Vijence su položila izaslanstva Zajednice udruga veterana vojne policije u kojem su bili Ilija Cota, izaslanik ministra branitelja Tome Medveda te predsjednik ZUV VPDR RH Josip Adžić, vukovarsko – srijemski župan Božo Galić i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.
Molitvu za sve poginule pripadnike vojne policije i poginule hrvatske branitelje predvodio je fra Željko Klarić, gvardijan i župnik Župe Bezgrešnog Srca Marijina u vinkovačkom Novom Selu.

Bila je ovo ujedno i prigoda za prisjećanje uloge vojne policije u Domovinskom ratu, a o tim se danima i danas govorilo s ponosom.

“Od 1991. do 1995. godine poginule je 120 pripadnika vojne policije, a sedam ih se još vodi nestalima.”, rekao je Josip Adžić, predsjednik ZUV VPDR RH, dodavši kako mu je čast biti na čelu zajednice, jer se u njoj nalaze jako dobri prijatelji i suradnici te da su jedna velika obitelj.

Ministarstvo hrvatskih branitelja uvijek je na raspolaganju hrvatskim braniteljima kada su u pitanju njihove potrebe, rekao nam je Ilija Cota dodavši kako mu je izuzetno drago što je danas ovdje u svojstvu izaslanika ministra obrane Tome Medveda, ali isto tako je i član Udruge veterana vojne policije iz Domovinkog rata Vukovarsko-srijemske županije. “Zajednica okuplja osam udruga veterana vojne policije, odnosno pripadnike vojne policije iz Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane i moto nam je “Zajedno u ratu, zajedno u miru”. Ovakve obljetnice ujedno su prigoda da se okupimo i evociramo uspomene te da se prisjetimo svojih poginulih kolega, a ujedno čuvamo i dignitet Domovinskog rata.”, zaključio je Cota.

“Danas se prisjećamo teških i ponosnih dana Domovinskog rata te pripadnika vojne policije koji su dali svoje živote za obranu Hrvatske domovine. S pijetetom se prisjećamo svih njih i gradimo bolju budućnost na tim temeljima.”, rekao je župan Božo Galić.

“Ovo je prigoda se se prisjetimo svih naših poginulih branitelja i pripadnika vojne policije. Znamo da su građani Vinkovaca i Vukovarsko – srijemske županije dali veliki obol kroz Domovinski rat, ali i prilikom osnivanja vojne policije koja je imala specifične zadaće. Osim što je izlazila na prve linije bojišta morala je voditi računa da onaj pozadinski dio bude u redu. Ovo obljetnica je prigoda da se još jednom prisjetimo svih branitelja koji su utkali svoje živote u temelje naše Domovine.”, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Izvor:novosti.hr

Podijeli

Pogledajte još...

Izaslanstvo Zajednice Udruga Veterana Vojne Policije Iz Domovinskog Rata RH uručilo zahvalnicu PVP

Izaslanstvo Zajednice Udruga Veterana Vojne Policije Iz Domovinskog Rata RH uručilo zahvalnicu zapovjedniku PVP brigadiru …