Home / naslovnica / Obilježena 4. obljetnica osnutka ZUV VPDR RH

Obilježena 4. obljetnica osnutka ZUV VPDR RH

U organizaciji županijskog ogranaka Udruge veterana vojne policije Vukovarsko – srijemske županije danas je u Vinkovcima održana svečanost obilježavanja 4. obljetnice osnutka Zajednice udruga veterana Vojne policije iz Domovinskog rata RH, kao i 28. obljetnica ustrojavanja Vojne policije Oružanih snaga RH, 24. kolovoza 1991. godine.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća svijeća kod spomen obilježja poginulih hrvatskim braniteljima na Gradskom groblju u Vinkovcima. Vijence su položila izaslanstva Zajednice udruga veterana vojne policije u kojem su bili Ilija Cota, izaslanik ministra branitelja Tome Medveda te predsjednik ZUV VPDR RH Josip Adžić, vukovarsko – srijemski župan Božo Galić i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.
Molitvu za sve poginule pripadnike vojne policije i poginule hrvatske branitelje predvodio je fra Željko Klarić, gvardijan i župnik Župe Bezgrešnog Srca Marijina u vinkovačkom Novom Selu.

Bila je ovo ujedno i prigoda za prisjećanje uloge vojne policije u Domovinskom ratu, a o tim se danima i danas govorilo s ponosom.

“Od 1991. do 1995. godine poginule je 120 pripadnika vojne policije, a sedam ih se još vodi nestalima.”, rekao je Josip Adžić, predsjednik ZUV VPDR RH, dodavši kako mu je čast biti na čelu zajednice, jer se u njoj nalaze jako dobri prijatelji i suradnici te da su jedna velika obitelj.

Ministarstvo hrvatskih branitelja uvijek je na raspolaganju hrvatskim braniteljima kada su u pitanju njihove potrebe, rekao nam je Ilija Cota dodavši kako mu je izuzetno drago što je danas ovdje u svojstvu izaslanika ministra obrane Tome Medveda, ali isto tako je i član Udruge veterana vojne policije iz Domovinkog rata Vukovarsko-srijemske županije. “Zajednica okuplja osam udruga veterana vojne policije, odnosno pripadnike vojne policije iz Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane i moto nam je “Zajedno u ratu, zajedno u miru”. Ovakve obljetnice ujedno su prigoda da se okupimo i evociramo uspomene te da se prisjetimo svojih poginulih kolega, a ujedno čuvamo i dignitet Domovinskog rata.”, zaključio je Cota.

“Danas se prisjećamo teških i ponosnih dana Domovinskog rata te pripadnika vojne policije koji su dali svoje živote za obranu Hrvatske domovine. S pijetetom se prisjećamo svih njih i gradimo bolju budućnost na tim temeljima.”, rekao je župan Božo Galić.

“Ovo je prigoda se se prisjetimo svih naših poginulih branitelja i pripadnika vojne policije. Znamo da su građani Vinkovaca i Vukovarsko – srijemske županije dali veliki obol kroz Domovinski rat, ali i prilikom osnivanja vojne policije koja je imala specifične zadaće. Osim što je izlazila na prve linije bojišta morala je voditi računa da onaj pozadinski dio bude u redu. Ovo obljetnica je prigoda da se još jednom prisjetimo svih branitelja koji su utkali svoje živote u temelje naše Domovine.”, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Izvor:novosti.hr

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …