Home / foto / Obilježena 20. obljetnica Obučnog centra vodiča i službenih pasa Vojne policije “Satnik Krešimir Ivošević“

Obilježena 20. obljetnica Obučnog centra vodiča i službenih pasa Vojne policije “Satnik Krešimir Ivošević“

Obilježena 20. obljetnica Obučnog centra vodiča i službenih pasa Vojne policije “Satnik Krešimir Ivošević“

Obučni centar vodiča i službenih pasa “satnik Krešimir Ivošević” iz Dugog Sela, danas je, 11. svibnja, obilježio 20. obljetnicu ustrojstva i rada.

Svečanom obilježavanju godišnjice Centra nazočio je ministar obrane RH Ante Kotromanović, zamjenik načelnika GS OSRH general pukovnik Slavko Barić , general pukovnik u mirovini Mate Laušić kao i umirovljeni zapovjednici i pripadnici Centra te predstavnici udruge branitelja i veterana Vojne policije iz Domovinskog rata predvođeni predsjednikom Željkom Jakobčićem.

Službeni program započeo je multimedijalnom prezentacijom  o radu Obučnog centra, a u sklopu programa uručene su plakete, zahvalnice i pohvale te je održan prikaz sposobnosti vodiča i službenih pasa.

Ministar  Kotromanović čestitao je okupljenima na 20 godina rada tijekom kojih su pokazali ustrajnost i trud. Istaknuo je kako mu je kao bivšem zapovjedniku čast biti među ljudima koji su prošli Domovinski rat, a podsjetio je i kako nije vidio niti jedno ratište na  kojemu nisu bili i pripadnici vojne policije. „ Nakon rata bili ste prvi pripadnici oružanih snaga koji su sudjelovali u misiji ISAF i tamo ste pokazali snagu i odlučnost“, rekao je ministar Kotromanović.

Govoreći o budućnosti Centra ministar je istaknuo da bi se u izgradnji Centra u daljem radu trebali uključiti i Ministarstvo unutarnjih poslova te financija, a sve kako bi zajednički mogli doprinijeti tomu da Centar postane Centar izvrsnosti.

Govoreći o radu Centra zamjenik načelnika GS OSRH Slavko Barić, kazao je kako je prepoznata vrijednost Centra te da on vrlo brzo može postati jedan od NATO centara izvrsnosti.

Kako je na svečanom obilježavanju istaknuo general pukovnik u mirovini Mate Laušić, Centar je jedna od stvari na koje je iznimno ponosan. Napomenuo  je kako je rad Centra započeo zahvaljujući satniku Krešimiru Ivoševiću i satniku Branku Gretiću koji su u vojnu policiju dragovoljno došli zajedno sa svoja dva privatna psa. „ Uvjeren sam da će ovaj Centar, uz promjenu koju mora doživjeti u svom  daljnjem razvoju, i to ne samo u uzgoju i obuci vodiča službenih pasa, već i razvoju doktrine uporabe  službenih pasa u vojnoj policiji i oružanim snagama, prerasti  u nacionalni ali i regionalni  centar“, kazao je general pukovnik u mirovini Mate Laušić.

Obučni centar  ustrojen je 1992. godine kao dio voda vojne policije, a preustrojem 1993. godine oformljena je nastavna satnija  koja je preteća današnjeg Centra. Obuku u Centru godišnje prođe između 50 i 60 pasa,  koji se koriste za detekciju droga i eksploziva te za zaštitno tragačke svrhe.

U centru“Satnik Krešimir Ivošević”, od početka svibnja 2009. na obuci za vodiče i pse za detekciju eksploziva nalazilo se šest pripadnika iračkih Snaga sigurnosti i njihov voditelj poručnik Mohammed Al- Maliki. Osposobljavanje je trajalo sedam mjeseci, a provodilo se sa psima koji su uzgojeni u uzgajivačnici samog centra. To je prvi put da su se u centru ali i u OS RH uopće na takvom osposobljavanju pod okriljem NATO-a nalazili pripadnici stranih zemalja.

Foto galerija klikom na fotografiju

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …