Home / naslovnica / Obilježavanje 28. obljetnice ustrojavanja OCVSP “Satnik Krešimir Ivošević”

Obilježavanje 28. obljetnice ustrojavanja OCVSP “Satnik Krešimir Ivošević”

Obučni centar vodiča i službenih pasa „Satnik Krešimir Ivošević“, dana 11. svibnja 2020., ponosno je proslavio svoju 28. obljetnicu ustrojavanja, koje je održano u vojarni “Pukovnik Milivoj Halar”, Dugo Selo.

Obilježavanje 28. obljetnice provedeno je sukladno svim zapovijedima, uputama i smjernicama za poduzimanje mjera u cilju podizanja razine zaštite od Corona (COVID-19) virusa te prevencije širenja virusa.
Obučni centar vodiča i službenih pasa „Satnik Krešimir Ivošević“sastoji od zapovjedništva koje čine zapovjednik bojnik Željko Barbir, prvi dočasnik stožerni narednik Damir Zajec, operativni i logistički dočasnik stožerna narednica Sanja Rimac i narednik Krunoslav Balaž , zatim od voda za obuku i dresuru službenih pasa kojim zapovjeda Mihael Lovrić, voda za uzgoj, selekciju i preddresuru pasa sa zapovjednicom poručnicom Martinom Radnić, te od veterinarske ambulante pod vodstvom bojnice Jelene Jelen Orlić i opslužne desetine sa nadnarednikom Nedeljkom Kračić. OCVSP “Satnik Krešimir Ivošević” dio je Središta za obuku Vojne policije “Bojnik Alfred Hill”, Pukovnije Vojne policije.

Zapovjednik bojnik Željko Barbir u svom obraćanju podsjetio je da sami počeci prvih ideja za obuku vojno-policijskih pasa sežu u prosinac 1991. kada su se okupili entuzijasti i počeli ostvarivati ideju da i Oružane snage Republike Hrvatske točnije Vojna policija ustroji postrojbu koja bi se bavila obukom službenih pasa. Službeni psi, prvi puta su se koristili 1992., kao dio voda Vojne policije pridodanog 2. “A” brigadi. Prvo postrojavanje zaštitno tragačke postrojbe Vojne policije 2. A brigade  održano je 11. svibnja 1992. u vojarni „Trstenik“ kod Ivanje Reke. Preustrojem, 1993., unutar 66. bojne Vojne policije osniva se Nastavna satnija za uzgoj, preddresuru i dresuru  službenih pasa i obuku vodiča. Nastavna satnija postaje temelj razvoja zaštitno/tragačkih desetina unutar postrojbi Vojne policije kao i za obuku vodiča i službenih pasa. Tijekom Domovinskog rata neprekidno su obučavani vodiči i zaštitno tragački psi svih postrojbi Vojne policije a koji su sudjelovali u skoro svim operacijama Oružanih snaga Republike Hrvatske u domovinskom ratu. Dana 1. kolovoza 2000. Centar za uzgoj i dresuru vojnih pasa u Požegi i Nastavna satnija 66. bojne Vojne policije objedinjeni su u jednu postrojbu, Središte za obuku vodiča i službenih pasa. Odlukom ministra obrane Republike Hrvatske, od svibnja 2003., a na prijedlog načelnika Uprave Vojne policije, Obučno središte vodiča i službenih pasa Vojne policije Oružanih snaga Republike Hrvatske dobilo je ime „Satnik Krešimir Ivošević“.

Krešimir Ivošević rođen je 20. kolovoza 1965. u Zagrebu. Dana 1. ožujka 1992. pristupio je u OS RH, u djelatni sastav 2. Gardijske brigade. U 66. bojnu Vojne policije pristupa 28. veljače 1993. kao zapovjednik voda te je na toj dužnosti do 30. rujna 1993. kada dobiva postavljenje na dužnost instruktora za obuku. Satnik Krešimir Ivošević je jedan od osnivača zaštitno tragačkih postrojbi u Vojnoj policiji  OS RH. Satnik Krešimir Ivošević preminuo je nakon teške bolesti 24. ožujka 1997.

Za ostvarene rezultate u radu zapovjednik Pukovnije Vojne policije brigadir Mate Radoš, povodom 28. obljetnice ustrojavanja OCVSP “Satnik Krešimir Ivošević”, pohvalio je poručnicu Martinu Radnić, narednika Zdenka Mirt i desetnika Vatroslava Prpić.

Izvor:OSRH

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …