Home / naslovnica / NOŠENJE VOJNIH ODORA: Umirovljenih vojnih osoba

NOŠENJE VOJNIH ODORA: Umirovljenih vojnih osoba

Člankom 213.Zakona o službi u OS RH (NN broj 73/13) propisano je da časnici i dočasnici kojima je služba prestala uz častan otpust imaju pravo nanošenje vojne odore u svečanim prigodama.

Časnici i dočasnici kojima je služba prestala uz častan otpust u slučaju neovlaštenog nošenja vojne odore ili dijelova vojne odore, označe čina ( lažno se predstavljati sa činom koji mu ne pripada), s propisanim oznakama pripadnosti OS RH kaznit će se za prekršaj za neovlašteno nošenje vojne odore.

Člankom 18. Pravilnika o vojnim odorama (NN broj 58/11 i 113/11) propisano je da umirovljeni časnici i dočasnici mogu nositi službene i svečane vojne odore koje su nosili prije umirovljenja te se one nose u svečanim prigodama u OS (vojne svečanosti, vojne proslave, vojne počasti, vojne žalosti te druge svečane prigode).

Istim člankom propisano je da hrvatski branitelji iz Domovinskog rata mogu u svečanim prigodama u OS RH i u prigodama službenog obilježavanja obljetnica vezanih iz cjeline u kojima su sudjelovali u Domovinskom ratu ili za obljetnice zbivanja iz Domovinskog rata nositi službene vojne odore, ako ih posjeduju, a mogu nositi i vojne odore iz Domovinskog rata.

Umirovljeni časnici, dočasnici i vojnici, odnosno mornari, nose oznake činova OS RH koji su im dodijeljeni.

Činjenica da se prigodom umirovljenja branitelja-pripadnika policije, prema njihovim zvanjima, mirovine usklađuju sa činovima OS RH ne znači da su im dodijeljeni činovi.

Očitovanje Kl. 053-01/14-01/140, Ur.br. 512-01-14-4, od 14.05.2014.godine

PRAVILNIK O VOJNIM ODORAMA PROČITAJTE OVDJE

Podijeli

Pogledajte još...

Izaslanstvo Zajednice Udruga Veterana Vojne Policije Iz Domovinskog Rata RH uručilo zahvalnicu PVP

Izaslanstvo Zajednice Udruga Veterana Vojne Policije Iz Domovinskog Rata RH uručilo zahvalnicu zapovjedniku PVP brigadiru …

Odgovori