Home / naslovnica / MULTINACIONALNA SATNIJA VOJNE POLICIJE

MULTINACIONALNA SATNIJA VOJNE POLICIJE

MULTINACIONALNA SATNIJA VOJNE POLICIJE KABUL

PROFESIONALNOST S LJUDSKIM LIKOM
BILI SU NAŠI PRVI PREDSTAVNICI U ISAF-u, A I DANAS SU PRVI: PO SVOJEM PONAŠANJU, ODNOSU PREMA ZADAĆAMA, IZGLEDU. PRAVI PREDSTAVNICI OSRH, PRAVI VELEPOSLANICI SVOJE DOMOVINE OVDJE, VIŠE OD ČETIRI TISUĆE KILOMETARA OD KUĆE. PROVELI SMO DAN U NJIHOVU DRUŠTVU

Razvodnik Ozren Mišćević i pozornik Mario Dujmović upravo su u poslu provjeravanja identifikacijskih isprava

“Uobičajen radni dan,” rekao nam je satnik Davorin Horvat, zapovjednik Multinacionalne satnije Vojne policije, dok smo se približavali zgradi Regionalnog zapovjedništva Capital (RCC) u kampu Warehouse u Kabulu. U njoj se nalazi vojnopolicijska postaja u kojoj je Hrvatska vodeća nacija. Osim naših vojnih policajaca u njoj rade i kolege iz Bugarske i Turske. “Upravo je Vojna policija činila naš prvi kontingent u operaciji ISAF, tamo od veljače 2003. godine,” kratko nas upoznaje satnik Horvat. Prije nekoliko dana svečano smo obilježili i Dan Vojne policije Republike Hrvatske i svetog Bartolomeja. Tada smo se i dogovorili da jedan od kabulskih dana provedemo u društvu naših vojnih policajaca.
Ulazimo u postaju. Na desku nas dočekuje službujuća ekipa. Pozdravljamo razvodnika Krunoslava Skrozu koji je upravo završavao svoju smjenu. U malom operativnom središtu skupnica Snježana Kramarić prikupila je aktualne podatke s kojima je upoznala satnika Horvata. “Vojnopolicijski se posao ovdje u biti ne razlikuje od zadaća koje izvršavamo u Hrvatskoj. Osiguravamo zgradu RCC-a, provodimo red i stegu u svojem kampu, nadziremo vojnocestovni promet, radimo očevide prometnih nesreća. Naravno, naši krimovci provode kriminalistička istraživanja te biometrijske identifikacije osoba. Jedna od svakodnevnih zadaća obuhvaća i ophodnje oko našeg kampa Warehouse.” Napominje kako je i vodič službenog psa za detekciju eksploziva, desetnik Zdenko Mirt, upravo na zadaći.


Satnik Davorin Horvat i skupnica Snježana Kramarić u operativnom središtu

Primjećujemo odmah kako je suradnja s kolegama vojnim policajcima iz drugih zemalja vrlo dobra. Ne postoje jezične barijere. Vojnopolicijski posao, poučili su nas, u svakoj vojsci ima slične zakonitosti. “Naravno, dragocjena su iskustva koja se stječu u radu u multinacionalnom okruženju. Imamo i mi što pokazati, prije svega iskustvo djelovanja u području operacije. Moja postrojba sastavljena je od iskusnih vojnih policajaca koji su izniknuli iz Domovinskog rata, ali i mladih snaga. Zapravo, ona je fini balans mladosti i iskustva,” govori nam satnik Horvat. “Posao ovdje nikada ne prestaje,” kaže on. Iz smjene u postaji upravo su izlazili stožerni narednik Anto Majdandžić i razvodnik Zoran Bićanić.
U sobi do zapovjednikove u radu na poslovima biometrijske identifikacije osoba ili kako u žargonu vole reći BAT-a prekidamo bojnika Dražena Sabljića i njegovu kolegicu natporučnicu Tatjanu Šolaju. Upravo su skenirali zjenicu jednom od lokalnih zaposlenika u kampu kako bi mogao produžiti identifikacijsku karticu. Rade kao uigran tim. “Ovo je jedna od naših svakodnevnih zadaća. Kroz naše prostore prođu gotovo svi lokalni zaposlenici u ISAF-ovim instalacijama, naravno najviše oni iz našeg kampa Warehouse,” približava nam tehnike rada bojnik Sabljić. “Ovo mi je prvo sudjelovanje u operaciji ISAF. Prije sam mislio hoću li se u ovome poslu snaći. Znam kako je ovo neprocjenjivo iskustvo. Zapravo, oduševljen sam jednostavnošću procedura i postupaka koji se ovdje primjenjuju,” sažima svoja iskustva u radu u multinacionalnom okruženju bojnik Sabljić. Gospodin pred neumoljivim objektivom fotoaparata mirno je čekao da naša vrijedna ekipa kriminalista isprati posjetitelje iz svojeg ureda.


Razvodnik Smiljko Gašparac i skupnik Nikola Medved tijekom nadzora brzine koja je u kampu ograničena na deset kilometara na sat

Izlazimo iz zgrade RCC-a te zatječemo drugu ekipu naših vojnih policajaca. Razvodnik Ozren Mišćević i pozornik Mario Dujmović upravo su u poslu provjeravanja identifikacijskih isprava, ID kartica, rekli bismo. Razvodnik Mišćević propisno pozdravlja i na engleskom jeziku zamoli čovjeka u civilnoj odjeći njegovu ID karticu. “Zemo,” odgovori on, “možemo mi i na našem.” Ma što god to značilo. U kampu Warehouse puno je zaposlenika iz zemalja bivše države. Sve je u redu, zapisuje se broj i svatko nastavlja svoj posao.
Tamo naprijed, blizu glavne ceste kroz kamp Warehouse, susrećemo vozilo marke Toyota s oznakama naše vojne policije. Pored njega poznata lica. Nekako ozbiljna. Posao je posao. Razvodnik Smiljko Gašparac i skupnik Nikola Medved upravo su započeli nadzor brzine. Doduše, brzina je relativan pojam, u kampu je ograničena na deset kilometara na sat. Uvijek ima onih koji malo “nagaze”, a prethodni je kontingent zabilježio rekordera. Vozilo i nije bilo neko reprezentativno. Prvak je, naime, viličar. “Ovo mi je treća misija u Afganistanu,” govori nam razvodnik Gašparac, “i u svakom slučaju, svaki od boravaka obogatio me za nova iskustva. Uvijek se ponešto novo nauči, uvijek se u razmjeni iskustava steknu neka nova znanja.” Skupnik Medved davao je znak stop-palicom jednom od prekršitelja koji je “jurio” punih dvanaest na sat da se


Bojnik Dražen Sabljić i natporučnica Tatjana Šolaja rade na poslovima biometrijske identifikacije osoba

malo odmori i razmisli o svojoj nepodopštini. “Progledali” su mu kroz prste. “Odlikuje nas tolerancija,” objašnjava nam načine postupanja satnik Horvat. “Razumijemo vojnike i ne postupamo grubo prilikom manjih prijestupa. Naravno, sve ima svoje granice,” otkriva nam tajnu uspješnog rada i izvrsne suradnje sa stanovnicima kampa zapovjednik Multinacionalne satnije.
Dogodine će pripadnici naše vojne policije obilježiti desetu obljetnicu nazočnosti u Afganistanu. Bili su prvi, a danas su prvi: po svojem ponašanju, odnosu prema zadaćama, izgledu. Pravi predstavnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, pravi veleposlanici svoje domovine ovdje, više od četiri tisuće kilometara od kuće.

Hrvatski vojnik

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …