Home / naslovnica / Memorijalni Vukovar priča je o ljubavi i hrabrosti, o snazi i boli, o ljudskom dostojanstvu i pobjedi života

Memorijalni Vukovar priča je o ljubavi i hrabrosti, o snazi i boli, o ljudskom dostojanstvu i pobjedi života

Dana 18.10.2014. godine Udruga vojne policije je organizirala te krenula na put zajedno sa svojim predstavnicima i članovima iz Podružnice Primorsko-goranske županije i DVD Kustošija te s djecom iz Osnovne škole Kustošija u pratnji njihove nastavnice defektologinje u Vukovar – Grad Heroja u sklopu programa „Memorijalni Vukovar“. Memorijalni Vukovar  priča je o ljubavi i hrabrosti, o snazi i boli, o ljudskom dostojanstvu i pobjedi života. Pod ovim nazivom objedinjena su sva memorijalna mjesta u Vukovaru:

Mjesto sjećanja

Vukovarska bolnica 1991.g.

Spomen dom Ovčara

Masovna grobnica Ovčara

Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata

Centar Domovinskog rata

Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti

Križ na ušću Vuke u Dunav

Po dolasku u Vukovar u prijepodnevnim satima prvo smo posjetili Mjesto sjećanja – Vukovarsku bolnicu 1991.g. gdje nam je održano dvadeset minutno predavanje o ratnim zbivanjima unutar bolnice tijekom jeseni 1991. godine te nam je u podrumskim prostorijama Vukovarske bolnice vjerno prikazan rekonstruiran život nekoliko stotina ranjenika i bolničkog osoblja tijekom višemjesečne okupacije grada.

Nakon Vukovarske bolnice uputili smo se u Memorijalni centar Domovinskog rata gdje smo dobili cjelovit uvid u kronologiju i događaje vezane za Domovinski rat na cjelokupnom prostoru Republike Hrvatske. Unutar vojarne djeca i članovi Udruge razgledali su nekoliko izložbi, a trenutno je postavljeno:

  1. “Sjećanje na Domovinski rat – bitka za Vukovar” koja u svom sadržaju ima kronologiju događanja od 24. kolovoza 1991. godine do 18. studenog 1991. godine.
  2. Izložba posvećena Samostalnom zrakoplovnom vodu Osijek, koji je dostavljao pomoć opkoljenom Vukovaru.
  3. Izložba pješačkog naoružanja korištenog u Domovinskom ratu vojne proizvodnje i ručne izrade
  4. Replički prikaz srpskih koncentracijskih logora “Stajićevo” i “Begejci”.
  5. Teško naoružanje i tehnika korištena u Domovinskim ratu.
  6. Simulacija bojnog polja.
  7. Izložbena postava minsko-eksplozivnih sredstava

Pored navedene postavljene izložbe, posebnu smo pozornost djeci iz Osnovne škole Kustošija skrenuli prezentiranjem o opasnostima minsko – eksplozivnih naprava zaostalih iz Domovinskog rata pod stručnim i slikovitim predavanjem bojnika Marina Ivankovića, koji nas je ujedno i vodio kroz cijelu izložbu.

Naše slijedeće odredište je bilo Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, najveća masovna grobnica u Europi nakon II.svjetskog rata koja se nalazi na istočnom prilazu Vukovaru. Na groblju smo ugledali devetsto trideset i osam bijelih križeva od kojih svaki simbolizira jednu žrtvu ekshumiranu ovdje. Ovdje su pokopane cijele generacije, mladost Vukovara i svih krajeva Hrvatske.  Kažu da je ovo jedno od najljepših groblja. Oni takvo i zaslužuju. Stoga u čast svim žrtvama Domovinskog rata predstavnici i članovi Udruge, kao i predstavnici i članovi Podružnice Primogorsko-goranske županije i DVD Kustošije odali su počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Između ostalog, i jedan od razloga putovanja u Vukovar je bio i odavanje počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na 23. godišnjicu pogibije bojnika Alfreda Hilla, prvog zapovjednika satnije Vojne policije 204. Vukovarske brigade, gdje smo svi zajedno sa gđom. Stašom, kćerkom bojnika Hilla, ponosno i dostojanstveno učinili. Naime, prisjećajući se ratnih događanja, djeci i članovima smo na grobu ispričali ratni put pokojnog kolege Alfreda Hilla te smo odali počast i drugim svojim suborcima i kolegama i to Zoranu Duvančiću te generalu Blagi Zadri.

Nakon Memorijalnog groblja, naše slijedeće odredište je bila Ovčara. Hangar u kojem su uhićeni ranjenici i medicinsko osoblje iz vukovarske bolnice, njih 263, te su odvedeni na stratište cca. 2 km u polje i tamo ubijeni. Tamo smo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali počast svim poginulima.

Prije polaska za Zagreb, posjetili smo Križ na ušću Vuke u Dunav. U centru Vukovara, na ušću Vuke u Dunav, podignut je spomenik za sve one koji su svoj život dali za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Njegov autor, kipar Šime Vidulin, napravio ga je u obliku križa. „Navik on živi ki zgine pošteno“ – uklesano je najstarijim hrvatskim pismom, glagoljicom. I žive oni u nama i mi svaki dan živimo s njima.

I naše zadnje odredište je bilo Spomen dom hrvatskih branitelja izgrađen na mjestu nekadašnje pošte u kojoj je 1991. godine bilo zapovjedništvo ovog dijela grada. Zgrada je napravljena u obliku čvrsto stisnute šake, koja simbolizira snagu kojom se branio Vukovar od agresije. Ispred spomen doma je tenk kao znak sile koju su slomili hrabri branitelji, te bista Blage Zadre koji je neupitni junak Domovinskoga rata, a borio se i vodio branitelje upravo na ovom području Vukovara.

Po povratku u Zagreb djeca, članovi Udruge i DVD Kustošija puni dojmova su pričali što su doživjeli.

Danijela Marinović

Galerija fotografija:

[shashin type=”album” id=”6993″                       ” size=”600″  columns=”max”]

 

Podijeli

Pogledajte još...

Svečano otvaranje dvorane „pukovnik Ante Pavlović“

U vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” u Zagrebu, u četvrtak 29. veljače 2024. …