Home / foto / MEĐUNARODNA VOJNA VJEŽBA BLACK BEAR 2009

MEĐUNARODNA VOJNA VJEŽBA BLACK BEAR 2009

MEĐUNARODNA VOJNA VJEŽBA BLACK BEAR 2009

Vojni policajci pokazali VRHUNSKU OBUČENOST

Međunarodna vojna vježba pripadnika Multinacionalne bojne Vojne policije, koja se pod nazivom Black Bear održava svake godine, a ove je provedena u Češkoj, u vojnoj bazi Brezine, uspješno je završena. Na vježbi su se naši vojni policajci zajedno s pripadnicima vojne policije OS Češke, Slovačke i Poljske uvježbavali za različite zadaće specifične za mirovne misije i operacije sa svrhom što bolje međusobne koordinacije. Uloga NATO-ove Multinacionalne bojne Vojne policije do punog izražaja doći će kad NATO certificira deklarirane sposobnosti Bojne, a završno ocjenjivanje tih sposobnosti provest će se na sljedećoj zajedničkoj vježbi, i to u Hrvatskoj, na vojnom poligonu “Gašinci”, u rujnu iduće godine.
U ovogodišnjoj vježbi pripadnici VP-a OSRH-a bili su uključeni u rad NATO-ove Multinacionalne bojne VP-a na svim razinama. Od 39 sudionika vježbe iz Hrvatske dio je sudjelovao u zapovjednoj i upravljačkoj strukturi, dio kao stožerno osoblje, a u igrajućoj postrojbi bio je 21 pripadnik voda iz sastava Pukovnije VP-a HKoV-a. Uz pripadnike Satnije specijalne VP i tima za kriminalističke obrade, u sastavu voda bila su i tri vojnopolicijska psa – za detekciju eksploziva i droga te zaštitno-tragački.Donosimo kratke izjave i dojmove hrvatskih sudionika vježbe te kako su je ocijenili zapovjednici i predstavnici oružanih snaga ostalih triju zemalja sudionica.


 


Brigadni general Vladimir LOŽEK, zapovjednik Vojne policije Republike Češke
Multinacionalna bojna VP-a je izazov za sve četiri zemlje koje u njoj sudjeluju, a ova vježba je pokazala da su pripadnici vojne policije Poljske, Hrvatske, Slovačke i Češke vrlo dobro pripremljeni i obučeni za zadaće koje ih očekuju u budućnosti u sklopu NATO-a.

 

 


Bojnik Przemyslaw MAZUR (Poljska), zamjenik zapovjednika Multinacionalne bojne VP-a
Tijekom 2006. bio sam u Iraku, u sastavu Policijskog tranzicijskog tima zaduženog za uvježbavanje i nadzor iračke policije. Ondje sam stekao golemo iskustvo. Bila je to škola za sve nas. Mislim da je i ova bojna vrlo dobra ideja i da ima budućnost. Bilo bi izvrsno kad bi nam se priključile još neke zemlje. Ovo je projekt otvoren za sve članice NATO-a.

 

 

 


Pukovnik Ludovit BALINT (Slovačka), zapovjednik Multinacionalne bojne VP-a
Teško je reći kakva je budućnost ove bojne. Ona ponajprije ovisi o političkim odlukama zemalja sudionica. No, činjenica je da se vidi napredak zajedničkog uvježbavanja, što znači da ove vježbe itekako ispunjavaju svoju svrhu. Sve naše nacije sudjeluju u mirovnim misijama, ali ovo je prvi put da se za tu zadaću pripremamo zajedno, i to kao dio jedne postrojbe NATO-a.

 

 

 


Pukovnik Roman GOTTFRIED (Češka), načelnik Stožera u Zapovjedništvu vježbe
U pripremi scenarija vježbe i brojnih incidenata nastojali smo uvrstiti sve događaje s kojima se susreću sudionici mirovnih misija, kako bismo ih što bolje pripremili na kritične situacije u kojima bi se mogli naći kao pripadnici ove Multinacionalne bojne.

 

 

 


Pukovnik Tihomir ZEBEC, o. d. načelnika Odjela VP-a OSRH-a i načelnik Stožera Multinacionalne bojne VP-a
Završno ocjenjivanje Bojne provest će se na vježbi u Hrvatskoj, koja će se održati na Vojnom poligonu “Gašinci” u rujnu idu?će godine. Nakon toga slijedi NATO-ovo certificiranje postrojbe i potom njezino angažiranje u jednoj od mirovnih operacija, najvjerojatnije ISAF-u. Tendencija je da se Bojna profilira za multinacionalne vojnopolicijske timove koji će obučavati afganistanske snage sigurnosti. Mi stvaramo tu postrojbu, no države sudionice donose konačnu odluku o angažiranju snaga. Nema jednostranog odlučivanja, mora se postići konsenzus, a stavovi se usuglašavaju. Valja napomenuti da je ovo prvi takav projekt u NATO-u, a vjerujem da ova postrojba ima realne mogućnosti ispuniti svoju svrhu. Za nas u OSRH, to je idealan način obučavanja, koji uključuje i stožernu trenažu, te nam je cilj da što više pripadnika VP-a prođe cjelokupan ciklus uvježbavanja u sklopu ove bojne, kako bi se što bolje pripremili za rad u međunarodnom okruženju i zadaće koje ih očekuju u misijama.

 

 

 


Poručnik Andrej SMOLEK, o. d. zamjenika zapovjednika Satnije specijalne VP, u vježbi zapovjednik hrvatskog voda u sastavu Multinacionalne bojne VP-a
Većina pripadnika Voda sudjelovala je u mirovnim misijama, neki imaju i dragocjeno ratno iskustvo, a nekima je ovo bila prva zadaća u međunarodnom okruženju. Vrlo dobro su pripremljeni, no uvijek ima prostora za dodatno obučavanje i usavršavanje, a i ova je vježba bila izvrsna prilika za to.

 

 

 


Natporučnik Mario KRAJAČIĆ, časnik za poligraf u Pukovniji VP-a HKoV-a, u vježbi voditelj Kriminalističke VP
Zajedno sa mnom u timu su bila i dvojica kolega iz Hrvatske, Hudalek i Kunštek, te po dvojica Slovaka i Čeha. Dobro smo surađivali i dobro obavili svoj posao, iako je bilo previše zadaća u malo vremena, a u tome nam je svakako pomoglo iskustvo iz misija.

 

 

 


Natporučnik Tomislav KASUMOVIĆ, zapovjednik Satnije specijalne VP, u vježbi hrvatski predstavnik u sudačkom odsjeku Zapovjedništva vježbe
Bio sam u sastavu neovisnog, nepristranog tijela, čija je zadaća bila pratiti rad Bojne. Nastojali smo biti što objektivniji i upozoravati na uočene pogreške, zbog čega nismo bili baš omiljeni. No, najvažnije je da smo svi zajedno dobro surađivali na uspješnoj provedbi vježbe, čija je svrha što bolja priprema za realne situacije koje nam predstoje.

 

 


Stožerna narednica Izabel LJUBIĆ, pripadnica Pukovnije VP-a HKoV-a, u vježbi u Stožeru Multinacionalne bojne VP-a
U vojsci sam od 1991., a u Vojnoj policiji od 1994., pa sam već naviknula biti u manjini te nerijetko i jedina žena, kao primjerice na ovoj vježbi. Dosad sam dvaput bila u misiji ISAF. To je za mene bio i profesionalni i osobni izazov, a ova vježba bila je još jedna prilika za rad u međunarodnom okruženju, koji svima u vojsci preporučujem, kao i sudjelovanje u misijama.

 

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …