Home / naslovnica / Kako izgleda obuka vojnih pasa Vojne policije

Kako izgleda obuka vojnih pasa Vojne policije

Kriminalci se s njima ne žele susresti – vojni službeni psi obučeni su za izvršavanje različitih opasnih zadaća, a njihovo se sudjelovanje u akcijama smatra jednako upotrebi vatrenog oružja.

Protiv belgijske ovčarke Marice negativci nemaju šanse.

– To su najodgovorniji, najopasniji psi. Znači, uporaba tog psa je ekvivalent uporabe oružja, rekao je Željko Barbir, zapovjednik Obučnog centra vodiča i službenih pasa “Satnik Krešimir Ivošević”.

Iz Obučnog centra Vojne policije izlaze istrenirani službeni psi – pravi profesionalci koji tragaju za nestalima, love zločince, pronalaze drogu, eksploziv, duhan. Sve kreće odgojem. A onda slijede socijalizacija i vanjska obuka. Važno je da se psi priviknu na razne zvukove i prostore.

– Ako vidite grupu od više muškaraca sa štencima i negdje mene u pozadini, to smo vjerojatno mi. Provodimo vanjsku socijalizaciju, rekla je poručnica Martina Radnić, zapovjednica voda za uzgoj, selekciju i preddresuru pasa u Obučnom centru.

Oči i uši usmjerene prema vodiču, čije upute slijepo prate. To je cilj preddresure. A onda se psi specijaliziraju. Najvažnija namjena službenog psa je napad. Sa sobom nosi i najozbiljnije posljedice.

– U tom trenutku kada je dobio zapovijed, taj pas napada, on odrađuje svoju zadaću i potom vodič i druge ovlaštene službene osobe provode svoje temeljne funkcije. Kada se psa jednom pusti, on ide do kraja s napadom, psa se više ne vraća nazad, rekao je poručnik Mihael Lovrić, zapovjednik voda za obuku vodiča i dresuru pasa u Obučnom centru.

Kad ne rade, ovi se četveronožni profesionalci igraju i odmaraju. Važna je i prehrana, kao kod profesionalnih sportaša.

– Jedino zdravi i otporni psi mogu učinkovito obavljati svoje postavljene zadaće, rekla je bojnica Jelena Jelen-Orlić, voditeljica veterinarske ambulante u Obučnom centru.

Njihovi su psi bili u misijama u Afganistanu, a sudjelovali su i u brojnim akcijama. Iz Centra izlaze spremni za sve zadatke koji se pred njih mogu staviti.

Izvor:HRT

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …