Home / naslovnica / Immediate Response 19: Demonstracija moći i zajedništva

Immediate Response 19: Demonstracija moći i zajedništva

“Glavni događaj vježbe Immediate Response 19 bio je pokret snaga u Mađarsku. Cilj je bio provjeriti sposobnost članica NATO saveza i partnera u organizaciji i prelasku državnih granica između članica NATO-a. Multinacionalna bojna organizirala je šest konvoja i pokret snaga uspješno je proveden, bez ikakvih problema i zastoja,” rekao je brigadir Ivica Matanović iz Glavnog stožera OSRH, koji je na vježbi bio direktor hrvatskog upravljačkog tijela vježbe, EXCON-a

Vojni poligon “Eugen Kvaternik” na Slunju gotovo tri tjedna bio je domaćin za oko 1600 vojnika, pripadnika oružanih snaga čak 14 savezničkih i partnerskih zemalja, sudionika najvećeg ovogodišnjeg obučnog događaja – međunarodne vojne vježbe Immediate Response 19.

“Glavni cilj vježbe bio je uvježbati sposobnost zemalja za prihvat, održavanje i pokret snaga unutar i preko državnih granica članica NATO saveza. Osim u Hrvatskoj, vježba se provodila i u Sloveniji i Mađarskoj. U prvom dijelu vježbe uvježbavao se tzv. joint force entry, koji je provodila 173. pješačka brigada OS-a SAD-a. Iako je bila planirana provedba padobranskih skokova u vojarni ‘Josip Jović’ u Udbini, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta ta je operacija provedena kopnenim putem. Pripadnici američke vojske uvježbavali su dolazak svojih snaga zračnim putem te su provodili operaciju ulaska i osiguranja teritorija i zauzimanja ključnih objekata. Zadaća im je bila zauzeti aerodrom kao ključni objekt,” objašnjava brigadir Ivica Matanović iz Glavnog stožera OSRH, koji je bio direktor hrvatskog upravljačkog tijela vježbe (EXCON) za područje Hrvatske. Na tom je dijelu vježbe Hrvatska vojska sudjelovala s jednom mehaniziranom satnijom iz sastava Bojne Vukovi, koja je za svoj rad, prema riječima brigadira Matanovića, dobila sve pohvale zapovjednika 173. pješačke brigade OS-a SAD-a.
Nadnarednik Damir Sertić, Pukovnija Vojne policije, 2. satnija VP-a Karlovac

“Kao pripadniku PVP-a u sastavu EXCON-a međunarodne vojne vježbe (MVV) Immediate Response 19 zadaća mi je bila kroz planiranje, nadziranje, upravljanje pratiti sve aktivnosti i zadaće vezane uz zaštitu snaga koje sudjeluju na vježbi provedbom svih vojnopolicijskih zadaća. Sama provedba zadaća odnosila se na operacije potpore mobilnosti, operacije sigurnosti te policijske operacije s ciljem olakšavanja i nadziranja kretanja snaga komunikacijskim pravcima dolaskom na MVV te tijekom provedbe aktivnosti na samoj vježbi radi osiguranja slobode manevra cijelim područjem operacija. Izazov s kojim smo se susretali bila je sigurnost svih sudionika vježbe: zbog njihova broja, a i zbog toga što je bila riječ i o pripadnicima stranih oružanih snaga, što tijekom provedbe uvježbavanja, što zbog priprema i samog osiguranja visokih uzvanika na DV DAY-u, gdje su sastavnice koje sudjeluju na vježbi prikazale svoje sposobnosti. Istaknuo bih kako smo ponosni na svoje pripadnike koji su sudjelovali na ovoj kompleksnoj vježbi te zadaće izvršili na visokoj razini, bez ijednog izvanrednog događaja.”

Izvor;hrvatski vojnik

Podijeli

Pogledajte još...

Zajednička obuka motociklista MUP-a i Vojne policije

Tijekom travnja 2020. godine provedena je obuka motociklista Pukovnije Vojne policije u suradnji s policijom …