Home / naslovnica / Hrvatski vojnopolicijski psi dokazali se i na vježbi u Afganistanu

Hrvatski vojnopolicijski psi dokazali se i na vježbi u Afganistanu

Pripadnici 9. HRVCON-a u misiji “Odlučna potpora” su na traženje zapovjednika Train Advise Assist Command – North (TAAC-N) proveli vježbu s prikazom sposobnosti vojnopolicijskih radnih pasa HV-a
Pripadnici 9. hrvatskog kontingenta u misiji “Odlučna potpora” (“Resolut Support”) su na traženje zapovjednika Train Advise Assist Command – North (TAAC-N) brigadnog generala Gerharda Klaffusa 26. listopada 2018. proveli vježbu s prikazom sposobnosti vojnopolicijskih radnih pasa Hrvatske vojske. Vježba je provedena u kampu Marmal u Mazar-e Sharifu, gdje naši vodiči pasa sa svojim radnim psima provode zadaće u sastavu Multinacionalne vojnopolicijske postrojbe.

Prikaz sposobnosti počeo je prigodnom prezentacijom o Satniji za obuku vodiča i službenih pasa “Satnik Krešimir Ivošević”, nakon čega je uslijedio praktični prikaz pretrage u zatvorenom prostoru. Osobno je general Klaffus odabrao mjesto i postavio eksploziv, koji je naš pas potom uspješno pronašao. Uslijedio je prikaz pretrage prtljage i vozila na otvorenom prostoru te prikaz podizanja pljenskog nagona kod radnih pasa. Vodiči pasa sa svojim radnim psima sve su postavljene zadaće uspješno izvršili te pokazali važnost kvalitetnog i neprekidnog rada s radnim psima.

General Klaffus iskazao je veliki interes za načinom uzgoja i obuke radnih pasa u Hrvatskoj vojsci. Zahvalio se zapovjedniku 9. HRVCON-a RS brigadiru Draženu Ressleru i izrazio zadovoljstvo prikazanim te želju za proširenjem suradnje na tom području.

Podijeli

Pogledajte još...

Svečano otvaranje dvorane „pukovnik Ante Pavlović“

U vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” u Zagrebu, u četvrtak 29. veljače 2024. …