Home / foto / Hrvatska vodeća nacija u Školi VOJNE POLICIJE ANA-e

Hrvatska vodeća nacija u Školi VOJNE POLICIJE ANA-e

OSRH U AFGANISTANU

Hrvatska vodeća nacija u Školi VOJNE POLICIJE ANA-e
Obučne aktivnosti trebale bi početi u svibnju. Na realizaciji ovog projekta već radi osam instruktora iz OS-a u sklopu 16. HRVCON-a, a vodeću poziciju u školi preuzet ćemo upućivanjem 17. HRVCON-a u misiju ISAF u ožujku kad bi Škola vojne policije trebala u potpunosti profunkcionirati

Republika Hrvatska vodeća je nacija u Školi vojne policije Afganistanske nacionalne armije (ANA) u kojoj će se iz vojnopolicijskih specijalnosti obučavati dočasnici i časnici ANA-e. Smještena je nedaleko od Kabula u kampu Darualam. Obučne aktivnosti trebale bi početi u svibnju. Na realizaciji ovog projekta već radi osam instruktora iz OS-a u sklopu 16. HRVCON-a, a vodeću poziciju u školi preuzet ćemo upućivanjem 17. HRVCON-a u misiju ISAF u ožujku kad bi Škola vojne policije trebala u potpunosti profunkcionirati. Više o ovoj aktivnosti kazao nam je Zoran Drča, načelnik Službe za NATO i PzM.
Škola vojne policije, napominje, jedna je od zasad desetak granskih i specijalističkih obučnih institucija u Afganistanu ustrojenih u sklopu NATO-ove obučne misije u Afganistanu (NATO Training Mission – NMT-A) sa svrhom izravne potpore u obuci Afganistanskih snaga sigurnosti (ANSF). S radom na ustrojavanju navedenih obučnih projekata počelo se neposredno nakon pokretanja NMT-A, u skladu s odlukom s NATO-ova samita u Strasbourgu i Kehlu 2009. godine, a njihov će se broj, u kontekstu daljnje profesionalizacije ANSF-a, povećavati. Iako su pripadnici OSRH-a već duže na razne načine angažirani u obuci pripadnika ANA-e, među ostalim spomenimo naše sudjelovanje u Školi logistike i inženjerijskoj školi, ovo je prvi put da je Hrvatska vodeća nacija jednog takvog projekta.


Obuka u sklopu Škole provodit će se u dva dijela. Prvi dio obuke bi se održavao u školi, a nakon toga kad se postrojba vraća u matičnu bazu, prati je mobilni tim iz škole koji bi s njom proveo još neko vrijeme

Slučajno ili ne, ali prve snage koje je RH još 2003. godine poslala u Afganistan bile su upravo vojnopolicijske. Sada, osam godina poslije opet će vojna policija biti odlučujuća za provedbu ove za sada sigurno jedne od najzahtjevnijih zadaća koju naši vojnici rade u ISAF-u. Na Hrvatskoj kao vodećoj naciji veliki je posao, kaže naš sugovornik. Zasad se razrađuju programi obuke i postupci dok je ustroj već određen. Bitno je napomenuti da Škola vojne policije, kao i ostale obučne institucije nisu savezničke nego Afganistanske nacionalne armije. Pripadnici OSRH-a neće izravno instruirati pripadnike ANA-e iz vojnopolicijskih postrojbi, već njihove obučavatelje te će pratiti njihov rad i cjelokupni proces izobrazbe. Afganistanska nacionalna vojska bi trebala popunjavati 110 ustrojbenih mjesta u školi dok je 40-ak namijenjeno savezničkim vojnicima. U sklopu 17. HRVCON-a OSRH će angažirati 14 mentora među kojima zapovjednika škole i prvog dočasnika. Među ostalim, pripadnici OSRH-a vodit će odjel obuke, operativni odjel, komunikacije, logistiku i održavanje. Uz njih u školi će biti i tri pripadnika OSRH-a u sklopu Nacionalnog elementa potpore tako da će ih ukupno biti 17.


Ovakvim angažmanom Hrvatska potvrđuje da je vjerodostojan saveznik u misiji ISAF, da pravodobno i primjereno odgovara na zahtjeve u izgradnji sigurnosti Afganistana i zajedničke sigurnosti svih saveznika, kaže Zoran Drča, načelnik Službe za NATO i PzM.
“Radimo iznimno dobar posao, a naš angažman u Afganistanu uvijek se bilo u bilateralnim ili drugim kontaktima ističe kao uzoran.”

Konačnu odluku da preuzme ovaj projekt Hrvatska je najavila na ovogodišnjem Lisabonskom samitu NATO-a. “Iskustvo imamo i prijedlog koji smo dobili da preuzmemo ovu instituciju došao je na temelju procjena naših snaga, sposobnosti, profesionalnosti. Na nama je da pružimo najbolje”, kaže Drča. Naravno sve radimo uz koordinaciju i asistenciju NATO-ove obučne misije u Afganistanu, a Škola vojne policije, pojašnjava Drča, slijedi prioritete NTM-A u stvaranju održivih i funkcionirajućih institucija ANA-e i njezine daljnje profesionalizacije i specijalizacije. Naime, pošto se intenzivno radilo na povećanju broja ANA-inih vojnika, sada je naglasak na njihovoj profesionalizaciji i specijalizaciji. Upravo u tom kontekstu specijalizirane institucije kao što je Škola vojne policije imaju posebnu ulogu u stvaranju samoodrživih Afganistanskih snaga sigurnosti.

Sama obuka u sklopu Škole provodit će se u dva dijela. Prvi dio obuke bi se održavao u školi, a nakon toga kad se postrojba vraća u matičnu bazu, prati je mobilni tim iz škole koji bi s njom proveo još neko vrijeme. Obuka predviđa provođenje temeljne obuke za dočasnike i časnike.

Hrvatska u projekt angažira i zemlje iz regije

Hrvatsku će se, kaže naš sugovornik, identificirati s radom Škole vojne policije. “Odgovorni smo za njezino funkcioniranje, kadrovsku popunu, a ono što je još važno, u ovaj projekt nastojimo angažirati i druge zemlje, i to ponajprije zemlje regije”, pojašnjava Drča.


Pripadnici OSRH-a neće izravno instruirati pripadnike ANA-e iz vojno-policijskih postrojbi, već njihove obučavatelje te će pratiti njihov rad i cjelokupni proces izobrazbe

Naime, kako nećemo sami popunjavati sve pozicije u školi, a znajući da i naši susjedi u regiji imaju sposobnosti za sudjelovanje u ovoj aktivnosti, namjera je angažirati ih u ovaj projekt. Tako promičemo regionalnu obrambenu suradnju i ulogu Hrvatske kao članice NATO-a u regiji, podupiremo euroatlantske aspiracije zemalja u regiji, a saveznicima se šalje poruka da zemlje regije znaju prepoznati vrijednosti i ciljeve Saveza u Afganistanu i spremne su preuzeti svoj dio odgovornosti u izgradnji zajedničke sigurnosti. Ponajprije se razgovaralo sa zemljama članicama Američko-jadranske povelje, ali i bilateralno s Republikom Slovenijom. Prema riječima našeg sugovornika, Slovenija je izrazila spremnost da u Školu vojne policije pošalje dva pripadnika svojih oružanih snaga. Zemljama Američko-jadranske povelje inicijativa je predstavljena sredinom prošle godine, a sredinom veljače bi se u Zagrebu trebao održati sastanak radi identificiranja nacionalnih ambicija i konkretne spremnosti za sudjelovanje u ovom projektu, kaže Drča.

Eksperti u svojoj struci

Pripadnici OSRH-a koji će raditi u Školi vojne policije nisu trebali polaziti nikakvu strukovnu obuku. Angažirani su na temelju svojih specifičnih iskustava i stručnosti koja ne mogu steći tijekom nekog kratkog tečaja. To rade cijeli život i u tome su eksperti. Ovakvim angažmanom Hrvatska potvrđuje da je vjerodostojan saveznik u misiji ISAF, da pravodobno i primjereno odgovara na zahtjeve u izgradnji sigurnosti Afganistana i zajedničke sigurnosti svih saveznika, kaže Drča. “Radimo iznimno dobar posao, a naš angažman u Afganistanu uvijek se bilo u bilateralnim ili drugim kontaktima ističe kao uzoran.”


Škola vojne policije jedna je od zasad desetak granskih i specijalističkih obučnih institucija u Afganistanu ustrojenih u sklopu NATO-ove obučne misije u Afganistanu (NATO Training Mission – NMT-A) sa svrhom izravne potpore u obuci Afganistanskih snaga sigurnosti (ANSF). S radom na ustrojavanju navedenih obučnih projekata počelo se neposredno nakon pokretanja NMT-A, u skladu s odlukom s NATO-ova samita u Strasbourgu i Kehlu 2009. godine, a njihov će se broj, u kontekstu daljnje profesionalizacije ANSF-a, povećavati. Hrvatska je prvi put vodeća nacija jednog takvog projekta

 

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …