Home / naslovnica / Hrvatska slavi Dan neovisnosti

Hrvatska slavi Dan neovisnosti

Hrvatska slavi Dan neovisnosti

Republika Hrvatska od dana 8. listopada 1991. godine raskida državno-pravne sveze na temelju kojih je zajedno sa ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ. Republika Hrvatska odriče legitimitet i legalitet svim tijelima dosadašnje federacije – SFRJ.

 Tromjesečni moratorij na hrvatsku Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine, istekao je 7. listopada 1991. godine. Stupanje ove Odluke na snagu odgođeno je tada za tri mjeseca na zahtjev Europske zajednice, kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem. Istoga dana kada je istekao moratorij, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom. Legendarna sjednica je održana u podrumskoj prostoriji INA-ine zgrade u Šubićevoj.

– Sjednica je održana u potpuno neprirodnim i ekstremno uzbudljivim vremenima, za razliku od sjednice 25. lipnja. U lipnju je bilo nekoliko incidenata, a u listopadu je vladalo ratno stanje. Bio je to rijedak slučaj da Sabor zasjeda izvan svoje zgrade; to je element koji je poseban. S obzirom na okolnosti nije bilo iluzija što treba učiniti – prekinuti veze. U tom smislu je Odluka formulirana. Zaključak je to procesa razdruživanja koji je započeo 25. lipnja. Dan prije toga raketirani su Banski dvori; to je bio ratni zločin par excellence kojim se željelo pobiti tadašnji državni vrh i obezglaviti Hrvatsku – prisjeća se Žarko Domljan, tada predsjednik Sabora Republike Hrvatske.

Zastupnike dovozili autobusi

Franjo Gregurić je predložio da se sjednica održi u zgradi INA-e, čiji je on bio generalni direktor. Autobusi koji su prevozili zastupnike kretali su sa tri mjesta, koja su držana u tajnosti. Jedan je kretao ispred Gradske kavane, drugi ispred Hotela Internacional, treći s trećeg mjesta. Kad smo ušli u zgradu primijetio sam da dvorana nije osigurana; nalazila se u dvorištu i imala stakleni krov. Shvatio sam da smo učinili kardinalnu grešku; bili bi sigurniji u saborskoj zgradi. Do nas je stigla i glasina da Srbi imaju koordinate zgrade te su nas sa dvije rakete mogli sve pobiti. Srećom, to se nije dogodilo – priča Domljan. Na upit što mu je posebno ostalo u pamćenju od tog dana, kaže kako je to trenutak kada je Odluku trebalo pročitati.

– Jedan od zastupnika rekao mi je da hitno moram kod Predsjednika. Zato sam teška srca morao napustiti sjednicu i nisam bio prisutan kada je Odluka pročitana. Umjesto mene ju je pročitao Vladimir Šeks – prisjeća se prvi predsjednik Sabora.

Hrvatska će pobijediti dječje bolesti

Hrvate danas, evidentno je, muče mnogi problemi. No, što se budućnosti tiče, Domljan je optimističan.

– Jasno vam je da u zanosu 1990. i 1991. godine čovjek zamišljao ljepše i bolje; bilo je romantike i fantastike. Ali Hrvatska je danas tu, iz trećeg pokušaja. Nakon 1918., kada je odluka istog imena donesena 8. listopada i uspostavljena Država SHS; i nakon 1941. i NDH, krivog pokušaja, ali ipak pokušaja. Hrvatska je tu, ne može nestati i prestati, to je ono što je najvažnije. Ideali su se ostvarili. Da, ima problema; nezaposlenost, korupcija. Ali imaju ih i drugi; to su dječje bolesti koje će zdrav organizam prevladati.

Odluka Sabora Republike Hrvatske o raskidu državno-pravne sveze s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ (8. listopada 1991.)

U skladu sa neotuđivim pravom Republike Hrvatske na samoodređenje,
– polazeći od volje građana Republike Hrvatske iskazane na referendumu od 19. svibnja 1991. godine,
– polazeći od Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i Deklaracije o uspostavi samostalne i suverene Republike Hrvatske, koju je Sabor Republike Hrvatske donio na sjednici od 25. lipnja 1991. godine,
– utvrđujući da je tromjesečni rok o odgodi primjene Ustavne odluke koji je određen Brijunskom deklaracijom istekao 7. listopada 1991. godine,
– utvrđujući da su u roku utvrđenom Brijunskom deklaracijom pojačane agresivne akcije, tzv. JNA i srpskih terorista, na gradove i sela, da su, bezobzirno uništavane bolnice, škole, crkve, kulturni spomenici i drugi civilni objekti, sto je kulminiralo čak napadanjem i bombardiranjem povijesne jezgre Zagreba pri čemu su oštećene i zgrade Rezidencije Predsjednika Republike, Vlade i Hrvatskog sabora u vrijeme zasjedanja, sa pokušajem atentata na Predsjednika Republike,
– utvrđujući da Jugoslavija kao državna zajednica vise ne postoji, Sabor Republike Hrvatske na zajedničkoj sjednici svih vijeća održanoj 8. listopada 1991. godine donosi

ODLUKU

1. Republika Hrvatska od dana 8. listopada 1991. godine raskida državno-pravne sveze na temelju kojih je zajedno sa ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ.
2. Republika Hrvatska odriče legitimitet i legalitet svim tijelima dosadašnje federacije – SFRJ.
3. Republika Hrvatska ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije – SFRJ.
4. Republika Hrvatska priznaje samostalnost i suverenost ostalih republika bivše SFRJ, na temelju načela uzajamnosti i spremna je s onim republikama s kojima nije u oružanom sukobu uspostaviti, održavati i razvijati prijateljske, političke, gospodarske, kulturne i druge odnose.
5. Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, jamčeći i osiguravajući temeljna prava čovjeka i nacionalnih manjina, zajamčenih izričito Općom deklaracijom Ujedinjenih naroda, Završnim aktom Helsinške konferencije, dokumentima KESS-a i Pariškom poveljom u sklopu europskih integracijskih tijekova, pripravna je ulaziti u međudržavne i međuregionalne asocijacije s drugim demokratskim državama.
6. Republika Hrvatska nastavit ce postupak utvrđivanja međusobnih prava i obveza u odnosu na ostale republike bivše SFRJ i u odnosu na bivšu federaciju.
7. Ova odluka stupa na snagu u trenutku njezina donošenja, 8. listopada 1991.

 

www.dnevno.hr

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …

Odgovori