Home / naslovnica / Evo kako je obilježen 30. rođendan 71. bojne vojne policije

Evo kako je obilježen 30. rođendan 71. bojne vojne policije

Moramo se uvažavati i povezivati, a ne dijeliti, poruka je s rođendana 71. bojne VP-a, na jednom mjestu okupili su se svi pripadnici ratnih postrojbi osnovanih na širem riječkom području

Nije se na trenutak moglo dalje. Suza i grč u grlu izazvali su zatišje u govoru Mladena Kranjčeca, istinskog borca u ratu i jednakog takvog sportaša u miru, dok je govorio o ratnom putu i ratnim suborcima, posebno onima kojih više nema, na obilježavanju 30. rođendana 71. bojne vojne policije Rijeka održanom ispred spomenka poginulima na groblju Drenova.

I neka je zastao, jer bio je to najbolji komentar na sve patnje i pogibelj koju su prošli pripadnici te policijske postrojbe, ljudi koji su se borili kako na području Primorsko-goranske, tako i drugih županija.

Samo obilježavanje okrugle godišnjice, koje je nakon Drenove preseljeno kroz druženje u središte Rijeke, da bi se u večernjim satima na Mostu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata zapalilo svijeće za sve poginule, bilo je i rijetka prilika da se na jednom mjestu okupe baš svi pripadnici raznih postrojbi koje su osnovane na širem riječkom području.

Od UHDDR-a Grobnišćine i ostalih dragovoljačkih postrojbi, do veteranskih udruga najvećih jedinica, 111. i 128. brigade. Uz veterane vojne policije, na Drenovu su došli i pripadnici djelatnih vojnih postrojbi, kao i delegacija Grada Rijeke te Primorsko-goranske županije koju je osobno predvodio župan Zlatko Komadina.

Vidite, nas Hrvate krasi čitav niz lijepih i dobrih osobina. Nismo primjerice nikad posezali za tuđim, uvijek smo dali sve od sebe kad je trebalo obraniti svoje. Iako je to jedan od najtežih činova, jer zlo u nama na prvu misao traži osvetu, spremni smo i na praštanje, na oprost.

Ali u jednom nismo nikako dobri – silno smo skloni podjelama. Koje nisu dobre, koje nisu potrebne jer svatko mora biti sposoban saslušati i uvažiti drukčije mišljenje, vjeru ili stav.

Sa željom da ubuduće ne bude tako, da shvatimo kako smo jedno, kako se moramo uvažavati i povezivati, ne dijeliti, od srca čestitam 71. bojni vojne policije rođendan, poručio je u svojoj propovijedi vlč. Kristijan Zeba.

Na kraju pozdravnim se riječima okupljenima obratio i župan Zlatko Komadina i tako uzvišeni skup upotpunio i političkom komponentom društvenog života, baš kao što je sve zajedno bilo i prigodni uvod u jedan od najtužnijih, ali i najponosnijh dana novije hrvatske povijesti, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Izvor: Novi list

Podijeli

Pogledajte još...

Odlikovani Vojni policajci

Čestitamo odlikovanim pripadnicima Vojne policije foto galerija izvor: predsjednik.hr Podijeli