Home / naslovnica / Ešaloni MUP RH – GALERIJA FOTOGRAFIJA

Ešaloni MUP RH – GALERIJA FOTOGRAFIJA

Pješački postroj Specijalne policije MUP-a RH

Pješački postroj Specijalne policije MUP-a RH čine pripadnici Specijalne policije. Pripadnici postroja naoružani su jurišnom puškom VHS-2, a zapovjednik pištoljem XDM-9.

Zadaće su Specijalne policije borba protiv svih oblika terorizma, rješavanje talačkih i drugih kriznih situacija, rješavanje otmica zrakoplova i drugih prijevoznih sredstava na kopnu i vodi, uhićenje počinitelja najtežih kaznenih djela, posebno osiguranje visokih državnih dužnosnika, zaštita određenih osoba, helikopterske operacije, snajperske operacije, pronalaženje, deaktiviranje i uništavanje formacijskih i improviziranih eksplozivnih naprava na zemlji i pod vodom, ronilačke intervencije te potrage i spašavanja.

Specijalna policija bila je prva organizirana postrojba na početku Domovinskog rata koja je pružila oružani otpor agresoru nakon prvih barikada i napada na policijske postaje od Banovine, Pakraca, Plitvica, Kijeva, preko dubrovačkog primorja i Velebita. Bila je nositelj i sudionik najtežih oslobađajućih operacija “Maslenica”, “Medački džep” i “Bljesak”. U operaciji “Oluja” zona odgovornosti napadnog djelovanja Specijalne policije bila je planirana kroz pet pravaca. Glavni cilj u prvoj etapi operacije bio je ovladavanje mjestom Gračac, repetitorom Ćelavac, komunikacijom Obrovac − Gračac te komunikacijom Gračac − Medak − Gospić, a u drugoj etapi oslobađanje svih gradova u zoni djelovanja i izlazak na državnu granicu RH.

Postrojem je zapovijedao  viši policijski inspektor Kruno Mihalinčić, zapovjednik voda Specijalne policije. Viši policijski inspektor Mihalinčić pripadnik je MUP-a RH od 1993. godine.

Pješački postroj Interventne policije MUP-a

Pješački postroj Interventne policije MUP-a čine pripadnici MUP-a. U njemu su pripadnici Interventne policije MUP-a RH i polaznici Programa srednjoškolskog obrazovanja za zanimanje policajac/policajka. Odjeveni su u odore Temeljne i Interventne policije. Pripadnici postroja naoružani su jurišnom puškom VHS-2, a zapovjednik pištoljem XDM-9.

Poslovi Temeljne i Interventne policije prevencija su i održavanje javnog reda i mira, zaštita sloboda i prava građana, pružanje pomoći drugim državnim tijelima u ostvarivanju temeljnih prava i sloboda, kontrola i regulacija prometa, protueksplozijska zaštita, osiguranje mirnih okupljanja i javnih prosvjeda, sportskih natjecanja i drugih manifestacija, pružanje pomoći u slučaju elementarnih i drugih nesreća.

Policijski službenici Interventne policije obavljaju složenije policijske poslove iz djelokruga rada policije, a posebno su obučeni i opremljeni za sprečavanje narušavanja i uspostavljanje narušenog javnog reda i mira i osiguranja visokorizičnih javnih okupljanja.

Postrojem je zapovijedao policijski narednik Nenad Županić, zapovjednik interventnog voda Interventne jedinice policije Policijske uprave krapinsko-zagorske. Policijski narednik Nenad Županić pripadnik je Ministarstva unutarnjih poslova RH od 15. lipnja 1993. godine.

Motorizirani postroj MUP-a RH

Postroj Ministarstva unutarnjih poslova RH čini 21 vozilo, dva plovila i pet motocikala namijenjenih za obavljanje policijskih i drugih poslova iz nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova.

U sastavu je postroja 58 policijskih službenika u specijaliziranim timovima. Iza zapovjednog vozila marke Mitsubishi L-200 Pick-up u kojem je zapovjednik po-stroja slijedi skupina vozila motorizirane pratnje štićene osobe. U njoj se nalaze dva vozila s policijskim obilježjima marke Audi A6, jedno u prethodnici i jedno u zaštitnici motorizirane pratnje. Iza vozila prethodnice vozilo je S1 marke Audi A6 s prikrivenim policijskim obilježjima, a glavno vozilo s balističkom zaštitom za prijevoz štićene osobe marke je Audi A8.

Njih prati pet motocikala marke BMW 1200 RT, dok je u zaštiti terensko vozilo S2 marke Jeep Grand Cherokee. Zaštitu štićenih osoba provode policijski službenici Uprave za posebne poslove sigurnosti.Za obavljanje poslova protueksplozijske zaštite namijenjeno je terensko vozilo marke Mitsubishi s prikolicom u kojoj je EOD robot, a u tovarnom prostoru nalazi se policijski službenik odjeven u EOD odijelo.

U kombiniranim vozilima Volkswagen Multivan nalaze se taktički timovi Specijalne policije opremljeni najmodernijim naoružanjem, specijalističkom i tehničkom opremom za rješavanje najsloženijih kriznih situacija i brzih odgovora na terorističke prijetnje.

U dva kombinirana vozila nalazi se osam policijskih službenika interventne policije opremljenih zaštitnom opremom za sprečavanje narušavanja javnog reda i mira kod visoko-rizičnih javnih okupljanja.

U obavljanju poslova sigurnosti cestovnog prometa koristi se kombinirano vozilo opremljeno uređajem za očitanje registarskih pločica – ANPR, i kombinirano vozilo opremljeno najmodernijom opremom za obavljanje očevida prometnih nesreća, u kojima se nalaze četiri policijska službenika prometne policije.Radi zaštite vanjske granice i potvrđivanja spremnosti za početak implementacije postupka Schengenske evaluacije granična policija koristi terenska  vozila markeMitsubishi Outlander 2,2 Di-D. Ona su nabavljena iz sredstava Schengen Facility Funda za potrebe čuvanja vanjske granice Republike Hrvatske, odnosno buduće Schengenske granice Europske unije, a za potrebe čuvanja vanjske granice na moru koriste se plovila tipa C, dužine do 10 metara, opremljena dvama izvan brodskim motorima snage 250 KS.

Mobilno vozilo prevencije namijenjeno je za ostvarivanje suradnje s prevencijskim vijećima, udrugama građana i lokalnom zajednicom, a mobilni šalterski ured za upravne poslove namije-njen je građanima koji imaju potrebu obaviti upravne poslove bliže vlastitom domu.

Teretno vozilo Iveco mobilno je zapovjedno vozilo opremljeno IP telefonima, TETRA radiouređajima, analognim radiouređajem TALCO, TELEFAX-om, printerom, a na vrhu teleskopskog stupa nalazi se kamera i radioantena. Hidraulički antenski stup može se podignuti do visine 20 metara. Radi uspostave javnog reda i mira narušenog u većim razmjerima, policija je ovlaštena kao sred-stvo prisile koristiti uređaj za izbacivanje vode (vodeni top) marke Mercedes Benz 2032 Actros. On ima kapacitet 5700 litara, a mlazom vode upravlja se preko ugrađenih monitora, te se može koristiti za opskrbu pitkom vodom i gašenje požara.

Postrojem je zapovijedao glavni policijski inspektor Tomislav Naglić, voditelj poslova za motorizirane pratnje u Upravi za posebne poslove sigurnosti. Inspektor Naglić pripadnik je MUP-a RH od 1998. godine.

[shashin type=”album” id=”19060″                       ” size=”600″  columns=”max”]

Podijeli

Pogledajte još...

Svečano otvaranje dvorane „pukovnik Ante Pavlović“

U vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” u Zagrebu, u četvrtak 29. veljače 2024. …

Odgovori