Home / naslovnica / Dražen Miličević: Evo dokaza da nisam lažni branitelj!

Dražen Miličević: Evo dokaza da nisam lažni branitelj!

Dražen Miličević: Evo dokaza da nisam lažni branitelj!

Možemo samo zamisliti iznenađenje umirovljenog hrvatskog branitelja, bivšeg pripadnika Četvrte gardijske brigade i Dražena Miličevića Antiterorističke postrojbe Vojne policije (42), kad mu je iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske stigao poziv na ispitivanje jer je u Registru branitelja prijavljen kao – lažni branitelj!

— Pukli su mi živci istog trena, nisam spavao tri, četiri dana, nisam jeo, nisam mogao virovat da je netko to spreman napraviti. Navodno je došla anonimna prijava di stoji kako sam sto posto lažni branitelj bez dana ratnog puta! U Registru stoji točan podatak da imam 1734 dana borbenog sektora, i mogao sam pretpostaviti kako je to netko napravio samo iz ljubomore i zavisti – javio nam je Miličević, koji se u Odjelu za opći kriminalitet Policijske uprave u Splitu pojavio u uniformi okićenoj ratnim ordenima i medaljama, ponio je uokvirene pismene pohvale i spomenice, te naglašava kao su inspektori bili iznimno ljubazni.

— Dvadeseti rođendan dočekao sam na terenu. U srpnju 1991. godine pristupio sam Policijskoj postrojbi za posebne namjene u Svetošimunskoj ulici u Zagrebu, gdje sam ostao do 1. studenog. Tada su nam ponudili da nas rasporede kao obične policajce, ali ja sam odbio, želio sam aktivno sudjelovati u obrani Hrvatske. Prijavio sam se u Četvrtu brigadu s kojom sam bio na južnom bojištu, akciji Maslenica, borio se u okolici Zadra. Potom sam se priključio Antiterorističkom vodu 72. bojne Vojne policije, gdje sam ostao do 2002. godine. Imam 30-postotnu trajnu invalidnost – ispričao nam je Dražen svoj ratni put.

Popis pohvala, spomenica i odličja koje je zaslužio u ratu je poduži: ima Spomenicu Domovinskog rata, Spomenicu Domovinske zahvalnosti, pismenu pohvalu prvih pripadnika ATP VP-a i pohvalu načelnika VP-a, pismenu pohvalu za doprinos u operaciji Maslenica, pismenu pohvalu za iskazanu hrabrost u akciji Ljeto ‘95. od Vrhovnika i ministra obrane, medalje iz akcija Ljeto ‘95. i Oluja, red hrvatskog trolista, izvanredno promaknuće u čin stožernog narednika zasluženo u Oluji…

— I sad ja ne mogu vjerovati da je netko toliko pokvaren da mene prijavi kao lažnog branitelja. Bio sam za objavu Registra jer se nemam čega sramiti, ali očito je da se manipulira podacima – razočaran je Miličević.

S njim je u Split došao i Ivica Lozina, umirovljeni bojnik Četvrte brigade, koji smatra kako je greška napravljena kad nije načinjena podjela na sudionike i branitelje Domovinskog rata.

— Sada dolazimo do situacija u kojima lažni branitelji prijavljuju prave, i to anonimno. Tko će odgovarati zbog uznemiravanja ovog čovjeka?! Ovakvi branitelji nisu tražili ni stanove ni povlastice, na umu im je samo bila obrana domovine, smatrali smo da sva prava trebaju dobiti invalidi i obitelji poginulih, ali očito je kako su za to vrijeme neki stekli ono što ih ne pripada – zaključuje Lozina.

DAMIR ŠARAC / Slobodna Dalmacija

Milicevic AT VP 72 BVP

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …

Odgovori