Home / naslovnica / Deset godina VP OS RH u operaciji ISAF u Afganistanu

Deset godina VP OS RH u operaciji ISAF u Afganistanu

Deset godina VP OS RH u operaciji ISAF u Afganistanu

Na današnji dan, prije deset godina, 28. veljače 2003. godine upućen je 1. hrvatski kontingent u Međunarodnu mirovnu operaciju u Afganistan ISAF – International Security Assistance Force, čime je Republika Hrvatska započela svoje sudjelovanje u operaciji ISAF.

Prvi hrvatski  kontingent sastojao se od ukupno 50 pripadnika oružanih snaga RH, u kojem je glavninu snaga činio Vod vojne policije. Od tada pa zaključno s 20. hrvatskim kontingentom koji se trenutno nalazi u području operacije sa 291 pripadnikom OS RH sveukupno u operaciji ISAF sudjelovalo je 3872   pripadnika OSRH.

Svojim sudjelovanjem u operaciji ISAF Republika Hrvatska aktivno doprinosi u pružanju potpore međunarodnim nastojanjima  na povećanju sigurnosti, uspostavi stabilnosti te rekonstrukciji i obnovi Islamske Republike Afganistan. Angažman Republike Hrvatske, kvantiteta, struktura snaga te zadaće evoluirali su sa razvojem same operacije te sa procesom pristupanja Republike Hrvatske  NATO Savezu, što je rezultiralo  preuzimanjem sve složenijih zadaća, naročito u dva važna područja djelovanja: zaštita snaga i obučno-mentorske zadaće.

Kroz proteklih deset godina do danas Hrvatske snage u Afganistanu  osiguravaju cijeli niz obučnih, mentorskih i drugih sposobnosti od iznimnog značaja za institucionalnu obuku afganistanskih snaga sigurnosti, kao što su mentoriranje posada i zrakoplovnih tehničara na helikopterima Afganistanske narodne armije (ANA-e), mentoriranje pripadnika ANA-e u razvoju vojnopolicijskih sposobnosti i pružanju pomoći u razvoju školske infrastrukture i mentoriranju školskog osoblja, mentoriranje i razvoj sposobnosti potpore u području logistike, financija i administracije pripadnika ANA-e, mentoriranje osoblja pripadnika civilne policije, mentoriranje i provođenje obuke inženjerije i pješaštva. Tu su i zadaće stožernog osoblja, zadaće osiguranja i zaštite ljudi i objekata, očevidi kod izvanrednih događaja, zadaće logističke potpore i niz drugih aktivnosti vezanih uz građenje sigurnosne stabilnosti zemlje te jačanje afganistanskih snaga sigurnosti s ciljem njihova preuzimanja potpune odgovornosti za sigurnost na cijelom teritoriju Afganistana.

Međunarodna mirovna operacija u Afganistanu pokrenuta je u skladu s zaključcima Bonske konferencije u prosincu 2001. godine s osnovnim ciljem sprječavanja da Afganistan ponovno postane utočište za teroriste, te sa ciljevima pružanja sigurnosti i osiguravanja bolje budućnosti za afganistanski narod. Operacija ISAF, kao dio ukupnog nastojanja međunarodne zajednice sukladno mandatu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, od samog početka je bila angažirana na stvaranju uvjeta u
kojima će afganistanske vlasti biti u mogućnosti izvršavati svoje ovlasti na teritoriju cijele zemlje. Sam NATO formalno je preuzeo zapovjedništvo nad ISAF-om u 2003. godini od kada započinje i hrvatski angažman u operaciji ISAF.

Danas je u Kabulu  obilježena 10. obljetnica sudjelovanja Oružanih snaga RH u operaciji ISAF kojoj je nazočio zapovjednik Regionalnog zapovjedništva Capital, turski brigadni general Ali Riza Kugu. U svom govoru istaknuo je veliki doprinos koji su hrvatske oružane snage dale u operaciji ISAF te pohvalio otvorenost Hrvata prema lokalnom stanovništvu u naporima da pomognu održanju mira i sigurnosti u Islamskoj Republici Afganistan.

Nazočnim pripadnicima 20. hrvatskog kontingenta te visokim uzvanicima iz Francuske, Portugala, Mađarske, Bugarske, Italije, Njemačke i SAD-a obratili su se i zapovjednik 20. HRVCON-a ISAF brigadir Željko Dadić te zapovjednik MPTF, satnik Željko Barbir. Istaknutim pripadnicima kontingenta ovom su prigodom uručene pohvale i nagrade za časnu službu, iskazano zalaganje i dostojno predstavljanje OS RH u sastavu 20. hrvatskog kontingenta u NATO vođenoj operaciji ISAF.

morh.hr

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …

Odgovori