Home / naslovnica / Dan roda Vojne policije, Dan Pukovnije Vojne policije i 31. obljetnica ustrojavanja VP

Dan roda Vojne policije, Dan Pukovnije Vojne policije i 31. obljetnica ustrojavanja VP

”Vojna policija neizostavno je vezana za Oružane snage. Ona ima posebne sposobnosti, znanja i vještine, ali i ovlasti što postavlja posebnu odgovornost pred vas da svojim radom i zalaganjem pokazujete svim ostalim postrojbama kakvi moraju biti,“ istaknuo je admiral Robert Hranj čestitavši pripadnicima Pukovnije Vojne policije njihov dan…

U vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” 8. je rujna 2022. svečano obilježen Dan roda Vojne policije, Dan Pukovnije Vojne policije i 31. obljetnica ustrojavanja. Svečanosti je nazočio načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga kontraadmiral Predrag Stipanović, izaslanik ministra obrane brigadni general Perica Turalija, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije general-bojnik Ivica Kinder, načelnici uprava Glavnog stožera, zapovjednici zapovjedništava i pristožernih postrojbi, načelnici službi i odjela u MORH-u, predstavnici braniteljskih udruga i drugi. Čestitajući 31. obljetnicu Vojne policije admiral Robert Hranj prisjetio se početka ustrojavanja vojnopolicijskih postrojbi u Domovinskom ratu i svih poginulih i nestalih pripadnika Vojne policije istaknuvši kako je njezina povijest neraskidivo povezana s poviješću Hrvatske vojske. “Vojna policija neizostavno je vezana za Oružane snage. Ona ima posebne sposobnosti, znanja i vještine, ali i ovlasti što postavlja posebnu odgovornost pred vas da svojim radom i zalaganjem pokazujete svim ostalim postrojbama kakvi moraju biti. Na vas gledamo s posebnim povećalom. Imam puno povjerenje u vaše zapovjednike da će vas usmjeravati da budete još bolji,” poručio je admiral Hranj.

Pripadnicima Pukovnije Vojne policije za uspješno obavljene zadaće te ostvarene iznatprosječne rezultate u radu uručena su odlikovanja, pohvale i nagrade. Na kraju svečanosti održana je i pokazna vježba u kojoj su pripadnici Pukovnije demonstrirali svoje sposobnosti i vještine. U atraktivnoj integriranoj pokaznoj vježbi osiguranja štićenih osoba upotrebom snaga za osiguranje u mjestu i pokretu sudjelovalo je više ustrojstvenih jedinica Pukovnije Vojne policije različitih specijalnosti. Prikazano je rješavanje dviju visokorizičnih situacija u osiguranju štićenih osoba. U prvoj se dogodio napad hladnim oružjem na štićenu osobu, koji su odbili pripadnici neposrednog tjelesnog osiguranja. U drugoj situaciji dolazi do eksplozije i blokade evakuacijskog puta te napada na štićenu kolonu. Situacija je riješena upotrebom taktičkog tima i motorizirane pratnje. Nakon rješavanja druge situacije prikazana je uporaba Temeljne Vojne policije u osiguranju mjesta događaja te upotreba vodiča i službenog psa za detekciju eksploziva pri provedbi protudiverzijskog pregleda motornog vozila. Uzvanici su potom pogledali i taktičko-tehnički zbor sredstava i opreme Vojne policije.


Stvaranje Vojne policije započelo je 24. kolovoza 1991., kad je predsjednik RH dr. Franjo Tuđman naložio načelniku Stožera Zbora narodne garde da pristupi organiziranom ustrojavanju postrojbi Vojne policije. Odmah nakon ustrojavanja, kao elitna specijalna postrojba, sudjelovala je u borbenim zadaćama od kojih su neke bile od velikog značaja za Hrvatsku vojsku i ukupnu obrambenu snagu zemlje. Zadaća Vojne policije bila je da svojim djelovanjem i primjerom stege i snage osiguraju potpunu primjenu općih pravila Hrvatske vojske. U tadašnjim okolnostima bila je to teška zadaća. Tijekom Domovinskog rata život za domovinu položilo je 113 pripadnika, a sedam ih se još vodi kao nestali.

Danas je Pukovnija Vojne policije pristožerna postrojba čija je misija pružanje kontinuirane potpore Ministarstvu obrane i Oružanim snagama Republike Hrvatske provedbom vojnopolicijskih poslova kako bi se osiguralo nesmetano i sigurno funkcioniranje obrambenog sustava. U sklopu svojih zakonom utemeljenih ovlasti provodi poslove osiguranja i zaštite osoba, objekata i prostora od posebnog značaja za Ministarstvo obrane i Oružane snage, potom traganje i dovođenje, nadzor i upravljanje vojnog prometa, sprečavanje kriminaliteta i kriminalističko istraživanje, te vojnopolicijske poslove u specijalnim i namjenskim postrojbama. Sudjeluje i u obavljanju zadaća u ispunjenju obveza Ministarstva obrane i Oružanih snaga u izgradnji međunarodnog mira, sigurnosti i povjerenja te obvezama preuzetim u sklopu kolektivne obrane Organizacije Sjevernoatlantskog saveza i Zajedničke sigurnosne i obrambene politike Europske unije. Vojna je policija ostvarila i održava kvalitetnu suradnju s Upravom za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa i uprave, Carinskom upravom Ministarstva financija, Upravom za posebne poslove sigurnosti, Zapovjedništvo za intervencije te Policijskom akademijom Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova. Suradnja i zajednički projekti pomažu im da budu još bolji i kvalitetniji u provedbi zadaća i pružanju potpore u održavanju reda i stege te poštivanju zakona u OSRH. Vojna policija ponosna je što je bila i ostala sinonim za red, stegu, profesionalnost i predanost služenju domovini. Tijekom 31 godine služenja izgubili su 123 mlada života koja nikad neće zaboraviti.

Izvor: Hrvatski vojnik

Podijeli

Pogledajte još...

Odlikovani Vojni policajci

Čestitamo odlikovanim pripadnicima Vojne policije foto galerija izvor: predsjednik.hr Podijeli