Home / naslovnica / ANTITERORISTIČKA VOJNA POLICIJA

ANTITERORISTIČKA VOJNA POLICIJA

SPECIJALNOST VOJNE POLICIJE

ATVP copyPočetkom 1993. godine, stupanjem na snagu novog ustroja Vojne policije, u 66. bojni VP-a  ustrojena je Antiteroristička satnija VP-a, a u ostalim bojnama vodovi ATVP-a. Dan postrojbe, koja je do danas zadržala tradiciju i profesionalnost elitnih snaga Vojne policije stvorenih u ratu, obilježava se 1. ožujka. Kroz svoju je povijest nosila različite nazive: Antiteroristička Vojna policija, Satnija za posebne namjene, i na kraju, 2009. godine dobiva naziv Satnija specijalne Vojne policije.

Antiterorističke postrojbe Vojne policije (ATVP) razvijaju se u okviru općih vojnopolicijskih postrojbi. Namijenjene su za brzo i djelotvorno eliminiranje ubačenih neprijateljskih diverzantskih i terorističkih skupina, specijalne akcije u pozadini neprijatelja te uspješno rješavanje teških situacija pri izvršavanju redovitih vojnopolicijskih zadaća u ruralnim i urbanim sredinama. Antiterorističke postrojbe dobivaju svoj znak i zastavu. Prva skupna obuka tih postrojbi provedena je od lipnja do rujna 1993. U posebnom kampu koji je uređen na Vidovoj gori na otoku Braču. Uvježbavana su temeljna i specijalistička znanja i umijeća.

Nakon obuke antiterorističke postrojbe izvršavaju najteže vojnopolicijske zadaće i postaju udarna snaga VP-a u svim budućim borbenim zadaćama osposobljena za brzo i snažno djelovanje.

Postrojba je prolazila preustroje, izvršavala zadaće i u Domovinskom ratu i u miru, ali nikad nije promijenila svoju misiju i zadaću, a to je obavljanje posebnih operativnih postupanja Vojne policije koje provodi i danas. Tijekom Domovinskog rata neprekidno se provodila izobrazba njezinih pripadnika. Sudjelovala je u oslobodilačkim operacijama naših oružanih snaga: Maslenica, Bljesak, Ljeto 95, Oluja, Maestral, Južni potez kao i u Mimohodu Oružanih snaga Republike Hrvatske.

 

Satnija specijalne Vojne policije

Podijeli

Pogledajte još...

Svečano otvaranje dvorane „pukovnik Ante Pavlović“

U vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” u Zagrebu, u četvrtak 29. veljače 2024. …