Home / naslovnica / Antiteroristička vojna policija, postrojba za najsloženije zadaće – video

Antiteroristička vojna policija, postrojba za najsloženije zadaće – video

Antiteroristička vojna policija vrh je Oružanih snaga. Ta postrojba obavlja najsloženije zadaće, opremljena je najsuvremenijim oružjem, a sudjeluje i u raznim operacijama diljem svijeta. Ekipa HTV-a imala je ekskluzivnu priliku uvjeriti se u njihove sposobnosti.


U redove ove elitne postrojbe mogu samo najhrabriji i najizdržljiviji.– Svaki pripadnik Oružanih snaga je mogući kandidat. Odabrani su samo najbolji. I prođu samo najbolji, rekao je Davor Perak, zapovjednik Satnije Antiterorističke vojne policije.

Vojni specijalci spremni su za sve ekstremne situacije. Prolaze obuku preživljavanja u svakojakim uvjetima.

– Kruna te obuke je ustvari jedan dio koji se zove stalne operacije, gdje se polaznike konstantno izlaže manjku sna, manjku hrane, ne bi li se vidjelo kako oni reagiraju u tim stresnim situacijama, govori pripadnik Antiterorističke vojne policije.

Njihov su posao osjetljive i najsloženije zadaće – od visokorizičnih uhićenja do talačkih kriza.

Nužna je vrhunska fizička sprema, ali još je važnija jaka psiha.

– Tko nije spreman psihički postati član ove postrojbe, on neće proći sigurno. Znači, on u svojoj glavi mora odrediti sebi cilj i on ga mora završiti. Provodimo testiranja tijekom cijele obuke da vidimo pod kolikim je stresom taj čovjek  sposoban obavljati svoje zadaće, naglašava Perak.

I zato samo 20 ili 30 posto njih dođe do cilja. Dio ne zadovolji zahtjevnu obuku, dio sam odustane. Oni koji uspiju slažu se da je čast biti u ovakvoj postrojbi.

– Svi smo ovdje iz jednog razloga, a to je domoljublje. Naša je dužnost čuvanje teritorija RH i svih njenih državljana, naglasio je pripadnik Antiterorističke vojne policije.

Pomogli su u misijama u Iraku, a proteklih 17 godina odlaze i u Afganistan.

– Sudjeluju u raznim misijama i operacijama diljem svijeta. Kad razgovarate sa saveznicima, onda jednostavno vidite da su respektirani po svojim vještinama, a to znači da rade jako dobro, rekao je Mario Banožić, ministar obrane.

Postrojba je opremljena najsuvremenijim oružjem, a u planu su i daljnja ulaganja. U akcijama im pomažu i psi čiji se napad smatra jednakim upotrebi vatrenog oružja.

U čuvanju građana i hrvatskog teritorija djeluju iz zraka, s mora i kopna.

Izvor:HTV

 

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …