Home / naslovnica / Američko odlikovanje hrvatskom časniku iz VP satniku Mariju Vukadinu u operaciji Inherent Resolve

Američko odlikovanje hrvatskom časniku iz VP satniku Mariju Vukadinu u operaciji Inherent Resolve

Inherent Resolve najveća je koalicijska operacija u povijesti. U njoj sudjeluje više od 120 zemalja i organizacija, dok ih 27 trenutačno ima raspoređene snage u području operacije. Oružane snage RH sudjeluju s jednim pripadnikom na mjestu stožernog časnika u Zapovjedništvu operacije u Kuvajtu. Od studenog 2019. na toj je dužnosti satnik Mario Vukadin, pripadnik Pukovnije Vojne policije, kojeg je za izvanredne rezultate i doprinos zapovjednik operacije Inherent Resolve američki general-pukovnik Robert (Pat) White odlikovao medaljom vojske SAD-a Joint Service Commendation Medal
Od 2017. pripadnici Oružanih snaga RH sudjeluju u operaciji koalicijskih snaga Inherent Resolve pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država, koja ima za zadaću borbu protiv tzv. Islamske države na teritoriju Sirije i Iraka. Inherent Resolve najveća je koalicijska operacija u povijesti. U njoj sudjeluje više od 120 zemalja i organizacija, dok ih 27 trenutačno ima raspoređene snage u području operacije. Oružane snage RH sudjeluju s jednim pripadnikom na mjestu stožernog časnika u Zapovjedništvu operacije u Kuvajtu. Od studenog 2019. na toj je dužnosti satnik Mario Vukadin, pripadnik Pukovnije Vojne policije.

Razdoblje od početka 2020. bilo je posebno zahtjevno zbog porasta tenzija između SAD-a i Islamske Republike Irana nakon smrti generala Qasema Soleimanija i iranskih napada balističkim raketama na koalicijske baze u Iraku. Usto, na život i rad uvelike je utjecala i pandemija COVID-19. U tim je uvjetima velik izazov bila zaštita snaga na terenu kako bi se zadržale sve operativne funkcije same misije. U takvom je okruženju satnik Vukadin uspješno izvršavao redovite zadaće u sastavu Združenog operativnog zapovjednog središta te obnašao dužnost nacionalnog predstavnika u operaciji. Osobno se angažirao na prihvatu pripadnika hrvatskog kontingenta u NATO-ovoj misiji u Iraku (NATO Mission Iraq), koji su početkom godine zbog narušene sigurnosne situacije u toj zemlji prebačeni u Kuvajt, kao i na organizaciji povratka u Republiku Hrvatsku dijela pripadnika kojima je u međuvremenu završilo sudjelovanje u misiji.

Izvrsnost hrvatskog vojnika prepoznatljiva je u međunarodnom okruženju. Još jedna potvrda toga jesu i rezultati koje je satnik Vukadin ostvario na vojnim natjecanjima tijekom boravka u području operacije. Tako je u prosincu 2019. održano natjecanje za Značku vještina njemačkog OS-a (German Armed Forces Badge for Military Proficiency). Tijekom natjecanja testiraju se različite vještine: plivanje u odori, gađanje iz pištolja, testovi tjelesne spremnosti i vojne hodnje pod teretom. Između 420 prijavljenih pripadnika više oružanih snaga, 120 uspješno je završilo natjecanje. Najviši standard za značku zlatnog sjaja dosegnula su 23 natjecatelja, od kojih su 22 iz vojske SAD-a, te satnik Vukadin kao pripadnik OSRH. Osim toga, u veljači je održano natjecanje Norveški pješački marš (Norwegian Foot March). Riječ je o natjecanju sa stogodišnjom tradicijom, gdje sudionici moraju proći udaljenost od 30 km s teretom za manje od 4 sata i 30 minuta. Satnik Vukadin uspješno ju je svladao za svega 3 sata i 35 minuta.

Za izvanredne rezultate i doprinos u operaciji Inherent Resolve, 31. srpnja 2020. njezin je zapovjednik američki general-pukovnik Robert (Pat) White odlikovao satnika Vukadina medaljom vojske SAD-a Joint Service Commendation Medal. Tom prilikom satnik Vukadin zahvalio je i GS OSRH na ukazanom povjerenju i časti da predstavlja Hrvatsku vojsku u toj operaciji koalicijskih snaga. Kako je u domovini pripadnik Središta za obuku Vojne policije u kojem, među ostalim, sudjeluje u organizaciji i provedbi preduputne obuke pripadnika VP-a za misije i operacije potpore miru, stečeno će mu iskustvo sigurno pomoći u daljnjem unapređenju obuke. Na kraju je posebno zahvalio svojim kolegama iz Zapovjednog operativnog središta GS OSRH na potpori tijekom boravka u operaciji.

Izvor: Hrvatski vojnik

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …