Home / naslovnica / 72. bojna Vojne policije proslavila svoju 20. obljetnicu

72. bojna Vojne policije proslavila svoju 20. obljetnicu

72. bojna Vojne policije proslavila svoju 20. obljetnicu

 Polaganjem vijenaca na gradskom groblju Lovrinac, svetom misom zadušnicom u samostanu sv. Ante na Poljudu te svečanom akademijom uz prigodni program obilježena je u subotu 10. prosinca 2011. u Splitu obljetnica osnivanja 72. bojne Vojne policije.

 Na svečanosti obilježavanja su nazočili izaslanik ministra obrane RH i načelnika Glavnog stožera OS RH, brigadir Tomislav Jukić, gradonačelnik Grada Splita, gospodin Željko Kerum,  zamjenica gradonačelnika Grada Splita gospođa Anđelka Visković, dožupan Splitsko – dalmatinske županije Luka Brčić, članovi obitelji poginulih pripadnika 72. bojne Vojne policije, udruge proizašle iz Domovinskog rata kao i brojni visoki gosti i uzvanici, nekadašnji i sadašnji pripadnici postrojbe, njezini zapovjednici i prijatelji.

 Tom prigodom okupljenima se obratio ratni zapovjednik 72. bojne Vojne policije umirovljeni pukovnik Mihael Budimir, prigodnim riječima:

 „Pozdravljam sve okupljene, a posebno pukovnika Antu Kotromanovića, bivšeg zapovjednika 4. Gardijske brigade i kako se da čuti iz pouzdanih izvora budućeg ministra obrane RH. Valjda ćemo nakon 20 godina, napokon dobiti ministra obrane koji je bio vojnik.

Pozdravljam i Željka Dilbera, velikog prijatelja generala Ante Gotovine, koji bi zasigurno bio s nama da je u Hrvatskoj. Upućujem pozdrave i generalu Markaču i Gotovini, kao i još šestorici Hrvata iz Herceg-Bosne koji su u Haagu, a pozdravljam i 12 pripadnika 72. bojne Vojne policije kojima se sudi ili im se sudilo, zbog obrane svoje domovine.

Tijekom ratnih zbivanja bilo je velikih pritisaka na 72. bojne Vojne policije i to samo zato jer smo voljeli svoju domovinu i jer smo bili odani dr. Franji Tuđmanu i ministru Gojku Šušku.

Pripadnicima naše bojne se sudi ili im se sudilo zbog odnosa prema ranjenicima, a nitko nije rekao da je upravo 72. bojne Vojne policije od tadašnjih europskih institucija proglašena za bojnu koja najbolje skrbi o ratnim zarobljenicima.

Neka pravosudna tijela rade svoj posao, a vrijeme će pokazati da neke presude nisu trebale biti takve, no mi ćemo podnijeti i tu žrtvu za svoju Hrvatsku.“

 Prigodnim riječima nazočnima se obratio i Željko Kerum, gradonačelnik Splita, koji je između ostalog rekao:

„Pozdravljam hrvatske vitezove i obitelji poginulih pripadnika ove bojne. Ujedno zahvaljujem premijerki Jadranki Kosor koja je prilikom potpisivanja pristupnog ugovora sa EU spomenula agresiju na Hrvatsku i spomenula sve hrvatske vitezove koji su branili svoju zemlju.

 Ja prema vama osjećam respekt, jer nisam direktno sudjelovao u Domovinskom ratu. Svatko tko ima dušu i srce prema vama mora osjećati respekt i zahvaliti vam što smo uz vašu pomoć mogli raditi i stvarati za bolje sutra svih nas. Bog vas blagoslovio za sve što ste nam dali.

Okupljenima su se obratili i Zlatko Čipčić, predsjednik Udruge veterana 72. i 73. bojne Vojne policije, dožupan Luka Brčić, te brigadir Tomislav Jukić, izaslanik Ministarstva obrane RH i načelnika Glavnog stožera OS RH.

Prikazan je i 20-minutni film o ratnom putu legendarne postrojbe.

Na kraju svečanosti obiteljima poginulih pripadnika 72. bojne Vojne policije uručene su posthumne zahvalnice.

U Domovinskom ratu, kao pripadnici 72. bojne Vojne policije  u obrani Lijepe naše, trinaest je hrabrih ljudi položilo svoje živote za slobodu Hrvatske, a to su:

Toni Pavlović, Mladen Strenja, Željko Kamber, Ante Reljan, Nikica Mikulić, Neven Mikulić, Marinko Kuštre, Martina Poljak, Davor Petković, Leonard Vidošević, Igor Perić, Ante Bužančić i Nikola Maruna.

„ZA DOM I SLOBODU HRVATSKOM NARODU“

Foto galerija (kliknite na fotografiju)

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …