Home / naslovnica / 3. HRV POMLT

3. HRV POMLT

3. HRV POMLT

Doprinos OSRH-a mentoriranju policije u Afganistanu

U sastavu 18. HRVCON-a nalazi se treća rotacija Policijskog operativnog mentorskog tima za vezu (POMLT) radi mentoriranja pripadnika afganistanske temeljne policije u Zapovjedništvu u provinciji Balkh u gradu Mazar-e-Sharifu kao i policijske postaje u distriktu Chahar Bolak. Profesionalnim pristupom provedbi svih planiranih zadaća tijekom mentoriranja afganistanske policije, provincijski POMLT timovi ovakvim angažmanom pridonose ukupnoj pozitivnoj ocjeni hrvatskog sudjelovanja u operaciji ISAF. Potvrđuju nas također kao vjerodostojnog saveznika čiji su napori važni u zajedničkoj sigurnosti svih saveznika te izgradnji i poboljšanju opće sigurnosne situacije u Afganistanu…

Zaštitne snage provincijskog POMLT-a

Oružane snage Republike Hrvatske u sastavu 18. HRVCON-a uputile su već treću rotaciju Policijskog operativnog mentorskog tima za vezu (POMLT) radi mentoriranja pripadnika afganistanske temeljne policije u Zapovjedništu u provinciji Balkh u gradu Mazar-e-Sharifu kao i policijske postaje u distriktu Chahar Bolak.
Struktura provincijskog POMLT-a mješovita je, čini je jedan časnik Vojne policije iz Pukovnije VP-a u svojstvu zapovjednika tima i mentora zapovjednika Policijske uprave brigadnog generala Esmatullaha Alizaia, dva pripadnika MUP-a RH, jedan iz Odjela protueksplozijske zaštite PU zagrebačke koji je i mentor personalnom odjelu PU-a i drugi iz Interventne jedinice policije PU zagrebačke kao mentor u Policijskom centru za obuku i Odjelu za stručno usavršavanje i obuku, jedan pripadnik iz 1. bojne GMTBR-a kao operativni i obavještajni časnik i mentor operativnom časniku PU-a, jedan logistički časnik iz Logističke pukovnije koji je i mentor logistike PU te devet pripadnika zaštitnih snaga iz 2. bojne GMTBR-a.

Jedna od glavnih zadaća tima provincijskog POMLT-a jest obučavanje i mentoriranje u svim funkcionalnim područjima afganistanske temeljne policije radi stalnog razvoja sposobnosti uključujući i nadziranje lokalne sigurnosne zadaće policije u zoni njihova djelovanja a u svrhu poboljšanja pojedinačnih i zajedničkih vještina provođenja svih operacija i uobičajenih aktivnosti tijekom provedbe redovitih i izvanrednih zadaća.

Na čelu PU provincije Balhk od travnja 2010. nalazi se brigadni general Esmatullah Alizai, Paštun, koji ima više od 30 godina iskustva u policiji i velik utjecaj u regiji te uživa poštovanje lokalnih vlasti, građana i koalicijskih snaga. Na razini Policijske uprave je zaposleno 2309 policajaca od čega je 100 djelatnika vodeći kadar zaposlen u PU. U te snage ubrajaju se i 42 pripadnika zadužena za osobno osiguranje generala Alizaia. Dosadašnja dobra suradnja odraz je uzajamnog poštivanja stečenog profesionalnim odnosom sadašnjeg kao i prethodnih POMLT timova što je jedan od preduvjeta za ostvarivanje planova mentoriranja.

Grad Mazar-e-Sharif zahvaljujući afganistanskoj temeljnoj policiji koja uspijeva održavati sigurnost na potrebnoj razini ocijenjen je kao “Stabilno okruženje”. On je i glavni grad pokrajine Balkh i jedno od najvećih trgovačkih i financijskih središta Afganistana. Većina dužnosnika GIRoA-e, UN-ove agencije, kao i ostale nevladine organizacije koje djeluju u Regionalnom zapovjedništvu Sjever bazirane su upravo u Mazar-e-Sharifu.


Satnik Franjo Barunčić ( jedan od rijetkih koji jos uvijek radi u vojnoj policiji i od  osnutka je pripadnik  antiterorističke vojne policije 93 godine s brigadnim generalom Esmatullahom Alizaiem

Pripadnici POMLT-timova su ostvarili vrlo dobre odnose i suradnju s PU provincije Balhk što 3. POMLT-u uvelike olakšava nesmetano provođenje zadaća mentoriranja na svim lokacijama u gradu kao i suradnju s ostalim pripadnicima afganistanskih nacionalnih snaga sigurnosti u provinciji Balkh.

Pozicija provincijskog POMLT-a iznimno je važna za sve pripadnike OSRH-a koji trenutačno borave u misiji i koji rabe tranzitne putove kroz Mazar-e-Sharif kao i ostale prometnice koje su pod nadzorom afganistanske temeljne policije u ovoj provinciji i u ovlastii zapovijedanja načelnika PU brigadnog generala Esmatullaha Alizaia.

Profesionalnim pristupom provedbi svih planiranih zadaća tijekom mentoriranja afganistanske policije, provincijski POMLT timovi ovakvim angažmanom pridonose ukupnoj pozitivnoj ocjeni hrvatskog sudjelovanja u operaciji ISAF. Potvrđuju nas kao vjerodostojnog saveznika čiji su napori važni u zajedničkoj sigurnosti svih saveznika te izgradnji i poboljšanju opće sigurnosne situacije u Afganistanu.

 Satnik Franjo Barunčić ( jedan je od rijetkih koji jos uvijek radi u Vjnoj policiji i od  osnutka je pripadnik  antiterorističke vojne policije 93 godine sada pripadnik  Središta vojne policije za obuku ” bojnik Alfred Hill”  s brigadnim generalom Esmatullahom Alizaiem
Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …