Home / naslovnica / 22. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Mariju Bistricu

22. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Mariju Bistricu

U hrvatskom nacionalnom marijanskom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici u nedjelju, 5. listopada održano je 22. hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja. Euharistijsko slavlje na prostoru crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca predvodio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić. U koncelebraciji su bili mons. Santo Marcianò, vojni nadbiskup Talijanske Republike koji je u trodnevnom posjetu Vojnoj biskupiji u Hrvatskoj, zatim mons. Juraj Jezerinac, vojni biskup u RH, mons. Tomo Vukšić, vojni biskup BiH, potom mons. Jean-Pierre Brard, prijatelj Vojne biskupije i bivši direktor međunarodnog vojnog hodočašća u Lurd, zatim mons. Ivan Godina, generalni vikar Varaždinske biskupije, mons. Zlatko Koren, ravnatelj bistričkog svetišta, o. Jakov Mamić, generalni vikar Vonog ordinarijata, don. Vito Mihić i vlč. Matej Jakopić, vojni kapelani Slovenske vojske, te vojni i policijski kapelani iz Hrvatske, vojni kapelani iz Bosne i Hercegovine te župnici susjednih župa.

Euharistijskom slavlju uz hrvatske vojnike, policajce, branitelje, ratne vojne invalide, vatrogasce, povijesne postrojbe, članove obitelji poginulih branitelja i vatrogasaca na Kornatima, nazočili su i gosti iz Bosne i Hercegovine, Italije, Slovenije. Uz oko 3000 uniformiranih vjernika sudjelovalo je i oko 5000 vjernika iz cijele Hrvatske.

Također su nazočili načelnig GS OS RH, general zbora Drago Lovrić u svojstvu izaslanika Predsjednika i vrhovnog zapovjednika OSRH, zamjenica ministra obrane, gospođa Višnja Tafra), zamjenik ministra unutarnjih poslova, gospodin Evelin Tonković, gospođa Vesna Nađ, zamjenica ministra branitelja, gospođa Nevenka Benić, pomoćnica ministra branitelja, zapovjednik 22. vojnog hodočašća, brigadni general Blaž Beretin, povjerenik Predsjednika za vjerska pitanja, gospodin Stjepo Bartulica, član Savjeta Predsjednika za ratne vojne veterane, gospodin Nikica Burić, glavni tajnik Ministarstva obrane, gospodin Petar Barač, austrijski vojni ataše, Mathias Hofer, predstavnici političkih stranaka.

Na početku mise, riječ pozdrava, zahvale i dobrodošlice izrekao je biskup Jezerinac.

U prigodnoj homiliji, nadbiskup Puljić hodočasnicima je posvijestio važnost Marije u životu svakoga pojedinca, ali i važnost Marije kao pratiteljice naroda. “Priključujem se kao pobožni hodočasnik na ovom zborovanju, pa skupa s vama želim zahvaliti dragoj Gospi za sve što je učinila našem narodu pred brojnim izazovima kroz stoljeća. Posebice u danima nedavnog Domovinskog rata kada smo proživljavali pravu kalvariju. Vjerujući u njezin moćni zagovor nismo se predavali, niti gubili nadu. Okupljali smo se u crkvama i u skloništima, vapili smo i molili, vjerovali i nadali se.Vjerovali smo u mir i pravdu. Vjerovali smo Gospodinu koji obećava ‘mir narode svome’. S krunicom u ruci i oko vrta borili smo se protiv zla, mržnje i uništavanja. Biskupi, svećenici, redovnice, redovnici, umjetnici, pjesnici, vojska i policija, političari i kulturni djelatnici, svatko je htio dati svoj osobni doprinos i obol miru i zaustavljanju rata“, naglasio je nadbiskup, te uputio na riječi drugoga misnog čitanja koji nam Pavao poručuje „ne gubite nadu, imajte povjerenja: u Božjim rukama je i naš život i naša povijest“.

Propovjednik je podsjetio, kako se hrvatski narod odhrvao, upravo zahvaljujući vjeri u Boga i u vlastite snage, a u molitvi ujedinjen s mnogima. U tom je kontekstu nadbiskup Puljić podsjetio na blizinu sv. Ivana Pavla II. kojemu ne možemo zaboraviti poziv čitavom katoličkom svijetu u rujnu 1991. da se moli za mir u Hrvatskoj te njegov vapaj 1994. za mir u Bosni. Koji je kao hodočasnik u Mariji Bistrici proglasio blaženim najvrsnijeg našeg sina našega naroda, kardinala Alojzija Stepinca. Uz Marijinu pomoć u znaku krunice prepoznali smo pravu snagu i osvojili slobodu.

“Sluga Božji kardinal Franjo Kuharić znao je često govoriti kako se u Domovinskom ratu dogodilo nekoliko pravih čudesa: uz čudo slobodne države, koju nisu htjeli ni Europa ni Amerika, dogodilo se čudo. Obranili smo se i preživjeli najprije zahvaljujući čudu solidarnosti naših ljudi … Uz to čudo solidarnosti, uvrstila se i ona rijeka molitelja i hodočasnika koji su dolazili Gospi moliti za miri i pravdu”, rekao je, te posvijestio kako su u Mariju “položena nebeska obećanja i ostvarenja. Božje nakane. Marija nije izmišljena utjeha. Ona je stvarno darovana nada. Ona je zvijezda naše povijesti i ufanje naše budućnosti“.

O Mariji najviše govori duša i pobožnost našeg puka. Ona je odgajala narodni ethos, pokoljenja. Sačuvala je obitelji, rekao je nadbiskup te se prisjetio hrvatskih vladara koji su kroz povijest častili Mariju.

Nadbiskup je potom prisjetio krunice u ruci hrvatskih branitelja, listopada kao mjeseca krunice, blagdana Gospe od Krunice, apostolskog pisama sv. Ivana Pavla II. o otajstvu krunice, uspostavi liturgijskog spomena Gospe od Pobjede te sv. Ivanu Pavlu II. koji je krunicu obogatio otajstvima svjetla.

Na kraju homilije nadbiskup je istaknuo kako je Crkva Isusovih učenika započela svoj ovozemni hod s Marijom na Duhove, u dvorani Posljednje večere. “S njom će završiti i svoj hodočasnički put prema eshatonu. Marija je, dakle, uz Isusa u središtu Crkve. Stoga je pozdravljamo riječima i hvalospjevom njezine rođakinje Elizabete kojoj je ona pohitala u Gorje: ‘Blagoslovljena si među ženama jer si povjerovala da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina’. Ustani Gospe i pohiti k nama, onako kako si hitila svojoj rođakinji Elizabeti. Pohiti u naše obitelji, naša sela i gradove. Želimo, Gospe, čuti Tvoj pozdrav i osjetiti kako nam Isusa nosiš, blagoslovljeni plod utrobe Neka nam duša kliče od radosti i veliča tebe, pomoćnice naša. Utječemo se pod tvoje okrilje stihovima jednog svećenika: ‘Vrati se k nama Djevice čista, ko zora što nam donosi dan. Vrati nam nadu, vrati nam Krist, u srce naše i u naš stan! Nebo i zemlja pred tobom kleči, sunce nas grije u ovaj čas. Utjeha tvoja duše nam liječi. Ti si nam, Majko, nada i spas.’” (M. Talajić, “Maslinski zvuci”, str. 48.)

Na oltar su tijekom mise kao prinosni darovi doneseni uz kruh i vino, hrvatski stijeg, maslinova grana, krunica i zavjetna svijeća.

Prije blagoslova predvoditelj slavlja je još jednom zahvalio svima na zajedništvu, te prenio blagoslov i pozdrave pastira mjesne Crkve zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića koji sudjeluje na Izvanrednoj biskupskoj sinodi.

Na kraju misnog slavlja riječ zahvale sudionicima hodočašća izrekao je generalni vikar Vojnog ordinarijata u RH, o. Jakov Mamić, posebno se zahvalivši, a ne izostavljajući nikoga, braniteljima i invalidima Domovinskog rata, ravnatelju svetišta i resornim ministarstvima što su omogućili vojsci i policiji sudjelovanje na hodočašću.

Euharistijsko slavlje pjevanjem je uveličala Klapa HRM „Sveti Juraj“ uz orguljsku pratnju Ivana Bosnara i Orkestra oružanih snaga RH.

Vojska i policija na bistričkoj kavlariji

U 15 sati na bistričkoj kalvariji na završetku pobožnosti križnoga puta biskup Jezerinac se u nagovoru prisjetio Isusova križnog puta koji sadrži tajnu Isusove i naše muke i smrti. Tajne čiju bit možemo shvatiti iz usta samoga Isusa koji kaže: „Bog je tako ljubio svijet da je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni“. (Iv 3, 16)

Pitajući se zašto je baš Križ izabran kao način našeg spasenja, biskup poručuje vjernicima da se ispred križa nalazimo pred tajnom Božje ljubavi. Isus je patnju pretvorio “snagom ljubavi u milost našega spasenja, da nas učini odgovornima da svoje patnje i križeve ne stavljamo na tuđa leđa, nego da se ozbiljno postavimo pred patnicima i ljudima koje biju nevolje. Eto, ovaj sin čovječji i Sin Božji primjerom nam reče kako ljubiti Boga i čovjeka” poručio je biskup citirajući proroka: „Za naše grijehe probodoše njega, za opačine naše njega satriješe. Na njega pade kazna – radi našega mira, njegove nas rane iscijeliše.“ (Iz 53, 4-5)

Veličinu našeg otkupljenja ne možemo shvatiti, ako ne shvatimo tamnu snagu grijeha u našoj povijesti. Upravo u tu ranjenu povijest ulazi Bog u osobi Isusa Krista da oslobodi čovjeka i povijest, da osposobi i preporodi božanskom snagom milosti čovjeka i prirodu s ciljem da sve sabere u jedno. “Dobro je razmisliti o sebi u svjetlu ove razorne snage grijeha koja iz nas dolazi. Petar će napisati vjernicima: ‘Niste otkupljeni raspadljivim srebrom ili zlatom, nego skupocjenom krvlju Krista koji je nevini i besprijekorni Jaganjac’ (1 Pt 1, 19), poručio je biskup.

Isus nam nudi da mu se pridružimo u tom otkupljivanju čovjeka i svijeta. On nam nudi ono što i sam čini: prepoznati u križu ogromnu snagu čovjekove novosti. Zato nam svima poručuje: „Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom“ (Mt 16, 24). On nam otvara oči da vidimo kako on i dalje trpi u svojoj Crkvi. Njegov je križ i dalje prisutan. “Pokušaji da nam kuće, škole i duše budu bez križa, uglavnom pokazuju da je mnogo onih koji žele zatomiti govor križa tako da za svoje križeve okrive druge. I njih nam je ljubiti. To je svojstvo sinova Božjih. To su pokazali branitelji u vrijeme Domovinskog rata kada su u znaku križa i krunice prihvatili golemi križ nacije koji nam je pripremio neprijatelj i spremno ga prihvatili na svoja ramena. Stoga će hrvatski branitelj ostati uvijek velik pred Bogom i čovjekom, pred domovinom i svijetom”, poručio je biskup Jezerinac zaželjevši vojsci i policiji blagoslov i zagovor Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, zaštitnice Vojne biskupije, koju u Bistrici slavimo kao Gospu Bistričku.

[shashin type=”album” id=”5927″                       ” size=”800″  columns=”max”]

Podijeli

Pogledajte još...

Svečano otvaranje dvorane „pukovnik Ante Pavlović“

U vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” u Zagrebu, u četvrtak 29. veljače 2024. …