Home / naslovnica / 20. obljetnica akcije “Peruča”

20. obljetnica akcije “Peruča”

20. obljetnica akcije “Peruča”

U području postrojenja Hidroelektrane “Peruča” kod Sinja danas je, 27. siječnja 2013., održana središnja svečanost obilježavanja 20. obljetnice akcije Hrvatske vojske “Peruča”. Akcijom je 27. i 28. siječnja 1993. oslobođeno područje brane i šireg teritorija izvan nje.

Svečanost je počela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomeniku hrvatskom branitelju Anti Buljanu koji je poginuo tijekom akcije. Uz članove obitelji, počast poginulom Buljanu odali su Predsjednik RH Ivo Josipović, ministar obrane Ante Kotromanović, ministar branitelja Predrag Matić, zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković, načelnik GS OSRH general pukovnik Drago Lovrić, umirovljeni general OSRH Ante Gotovina, predstavnici braniteljskih i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, lokalne uprave i samouprave, Hrvatske elektroprivrede i drugi.

U ime organizatora nazočne su pozdravili predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Veterani 126. sinjske brigade Boško Vladović i načelnik općine Hrvace Dinko Bošnjak.

Tijekom svečanosti predsjednik Josipović odlikovao je Redom kneza Domagoja s ogrlicom britanskog umirovljenog brigadira Marka Nicholasa Graya. On je kao vojni promatrač UNPROFOR-a uoči akcije otvorio sigurnosni ispust brane i tako doprinio sprečavanju njezinog potpunog razaranja, koje je pokušao neprijatelj i koje bi uzrokovalo veliku katastrofu sa ljudskim žrtvama, te ekološkom i materijalnom štetom.
Redom hrvatskog pletera Josipović je odlikovao hrvatskog branitelja Ivana Buljana, pripadnika HV-a kojeg su neprijateljske postrojbe zarobile tijekom akcije.

U kratkom obraćanju predsjednik je akciju “Peruča” nazvao uspješnom, sjajnom, hrabrom i junačkom. Zahvalio je odlikovanima, ali i svim hrvatskim braniteljima koji su u Domovinskom ratu doprinijeli slobodi i neovisnosti Hrvatske.

Zapovjednik akcije “Peruča” Zdravko Škarpa podsjetio je da akcija nije bila planirana, ali je predstavljala odgovor hrvatskih branitelja na neprijateljski pokušaj okupacije tadašnje ružićaste zone, koja bi dovela do direktne ugroze Sinja i okolice. Zahvaljujući akciji, neprijatelj je potjeran desetak kilometara prema Kninu, prognanici su se vratili kućama, a hrvatski je vojnik opet pokazao da je spreman obraniti svoju domovinu.

U vojnoj operaciji oslobađanja HE Peruče sudjelovali su pripadnici 16. Domobranske pukovnije, interventne skupine iz 126. Brigade i protuoklopna skupina iz 141. brigade, pripadnici SOOV-a Sinj i Vojne policije.

General Ante Gotovina izjavio je danas novinarima kako se osjećao odlično na svečanosti obilježavanja 20. obljetnice hrvatske vojne akcije, kojom su 27. i 28. siječnja 1993. pripadnici Hrvatske vojske oslobodili Hidroelektranu Peruča i spriječili namjeru agresorskih srpskih paravojnih postrojba da njenim rušenjem stvore veliki vodeni val iz Peručkog jezera koji bi izazvao katastrofu u slijevu rijeke Cetine.

“Akcija Peruča je bila logičan nastavak operacije Maslenica jer je postojala realna opasnost za cijeli cetinski kraj da su oni ostvarili ono što su bili naumili. Hvala Bogu, to se nije dogodilo i naše postrojbe su preuzele kontrolu nad prostorom HE Peruča, i tada je to značilo siguran život makar u onim (ratnim) okolnostima”, istaknuo je.

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …

Odgovori