Home / naslovnica / 20. hodočašću hrvatske vojske i policije Majci Božjoj Bistričkoj

20. hodočašću hrvatske vojske i policije Majci Božjoj Bistričkoj

20. hodočašću hrvatske vojske i policije Majci Božjoj Bistričkoj

Više od 5 000 hrvatskih vojnika, policajaca, branitelja i stradalnika Domovinskog rata kojima se pridružilo i tisuće vjernika iz cijele Hrvatske sudjelovalo je danas 7. listopada na jubilarnom 20. hodočašću hrvatske vojske i policije Majci Božjoj Bistričkoj. U Bistrici su bili i  pripadnici ministarstva obrane i vojske Bosne i Hercegovine i po prvi puta i Francuske što je hodočašću dalo i dodatnu međunarodnu dimenziju.

Hodočasnicima su se pridružili i ministar obrane Ante Kotromanović, Evelin Tonković, zamjenik ministra unutarnjih poslova, predstavnici ministarstva branitelja, načelnik GS OSRH-a general pukovnik Drago Lovrić te drugi civilni i vojni dužnosnici.

Misno slavlje na prostoru crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca u koncelebraciji s vojnim biskupima i svećenicima iz brojnih zemalja među kojima Libanona, SAD-a, Slovačke, Francuske, Bosne i Hercegovine, Poljske, Njemačke i drugih predslavio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup eminencija Alessandro D’Errico, a propovijedao domaćin  vojni biskup Juraj Jezerinac.

“Dragi hrvatski vojnici i policajci, hrvatski branitelji, hrvatski vatrogasci, dragi roditelji i supruge, muževi i djeco poginulih branitelja, svi vi ovdje okupljeni vjernici, ne bojte se budućnosti! Oslonite se na izdržljivu povijest svoje Domovine, na vjeru poput Marije, stavite se na službu drugih poput Gospe, njegujte odnos s Bogom i čovjekom na njezin način povjerenja, predanja, radosti i mira”, kazao je u propovijedi mons Juraj Jezerinac te pozvao da ovo hodočašće bude događaj naše promjene, dan naše radosti, slavlje naše novosti. “Ostanimo duboko povezani međusobno molitvom, čuvajmo se podjela, njegujmo vrijednost drugoga, poštujmo prava života i čovjeka, čuvajmo dobro koje je omogućilo našem narodu da opstane”, kazao je Jezerinac.

Prisjetio se i početaka pastoralne skrbi za vojsku i policiju u Hrvatskoj kao i 15 godina djelovanja Vojnog ordinarijata u RH “bilo je poteškoća, ima ih sada i bit će ih. Vremena nikome nisu laka, ljudi su izloženi naglim i složenim promjenama, potrebe su nam veće od mogućnosti, volja ne nalazi adekvatnu potporu u mogućnostima. Ali, moramo biti realni. Valja razumjeti vrijeme i njegove zahtjeve. Vojni ordinarijat se trsi da svima navijesti mir, pouzdanje u Boga gospodara povijesti i potrebu odgovornosti svakog djelatnika i naše biskupije u cjelini. Potrebno nam je oživjeti međusobno povjerenje i s njime ući u budućnost koju moramo ponuditi onima kojima smo poslani.”

Ministar Kotromanović je kazao kako se i na ovom hodočašću pokazalo da se hrvatska vojska i Majka Bistrička vole. Čestitao je Vojnom ordinarijatu na dobroj organizaciji hodočašća i na njihovom dosadašnjem radu i djelovanju. Komentirajući međunarodni karakter hodočašća ministar obrane je istaknuo kako jest cilj da u Bistricu  dođu i pripadnici OS drugih zemalja te očekuje kako će ih slijedeće godine biti još više.
“Pripadnici OSRH-a su izuzetno ponosni što sudjeluju na ovom hodočašću. To jača njihovu koheziju i moral, jača kršćanske i moralne vrijednosti ljubav prema Bogu, čovjeku domovin”, kazao je general Lovrić

“Doživjeti ovo jedinstvo policijskih, vojnih snaga, vatrogasaca, branitelja poseban je doživljaj, posebna vrijednost koja nas obvezuje da budemo još bolji”, kazao je zamjenik ministra unutarnjih poslova.

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …

Odgovori