Home / naslovnica / 20.godina Vojne policije OS RH

20.godina Vojne policije OS RH

20. godina Vojne policije OS RH

Svečano je danas bilo na Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu gdje je održana glavna proslava 20. obljetnice osnutka i djelovanja Vojne policije Oružanih snaga.

U nazočnosti predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Ive Josipovića postrojili su se bivši i sadašnji pripadnici Vojne policije. Pojedine su postrojbe odlikovane Redom Nikole Šubića Zrinskog, a osim predsjednika Josipovića, ministra branitelja Tomislava Ivića i načelnika Glavnog stožera generala Drage Lovrića, okupljenima se obratio dugogodišnji bivši načelnik Uprave vojne policije umirovljeni general pukovnik Mate Laušić.

Građani su pozvani na svečanost, posebno na razgledanje Tehničko-taktičkog zbora opreme vojne policije ispred časničkog doma Hrvatskoga vojnog učilišta te na zanimljive vježbe.

Josipović također ističe kako unatoč recesiji, novca za vojsku mora biti, te da djelatne vojne osobe žive vrlo skromno. Postrojenim ratnim postrojbama Vojne policije zahvalio je za doprinos u ostvarivanju slobodne Hrvatske i odlikovao ih činom Reda Nikole Šubića Zrinskog za junaštvo.

Svaki dan, mjesec i godina vašeg rada važna je za Hrvatsku. Vaš slavni ratni put nastavljen je i u mirnodopskom razdoblju, a posebno cijenim činjenicu što ste ponosni na svoju dobru stranu, ali uočavate i ono što je loše – rekao je Josipović.

Zapovjednicima 67. bataljun Vojne Policije Zagreb, 68. bojnoj VP Osijek, 69. bojnoj VP Bjelovar, 70. bojne Karlovac, 71. bojne Rijeka, 72. bojne Split, 73. satnije VP HRM Split, 74. satnija VP HRZ uručio je odličja. Potom je na štandovima razgledao naoružanje koje VP koristi za obavljanje zadaća, a na kraju uživao u spektakularnim vježbama koje su mu predstavili pripadnici VP.

Glavne zvijezde vježbi bili su belgijski ovčari Tom i Felix koji su s lakoćom preskakali automobile i savladavali protivnike, upadali kroz prozor u vozila i savladavali protivnike s pištoljima. Predsjedniku su predstavili i spašavanje štićene osobe iz kritične zone, te borilačke vještine.

Predsjednik organizacijskog odbora i prvi zapovjednik Vojne policije general pukovnik Mate Laušić zadovoljan je odrađenim. Priznao je da se u protekla četiri mjeseca susreo s financijskim problemima, te zahvalio predsjedniku i MORH-u na pokroviteljstvu i podršci.

Ja sam ponosan na vas, a vi budite ponosni na svoju prošlost. Bilo je kolega koji su nas i osramotili, ali nek im sudi netko drugi – poručio je Laušić pripadnicima ratnih postrojbi.

 

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …