Home / naslovnica / 15. obljetnica OSRH u Afganistanu i 25 godina Antiteroističke VP

15. obljetnica OSRH u Afganistanu i 25 godina Antiteroističke VP

U vojarni “Croatia” danas, 1. ožujka 2018. godine obilježena je 15. obljetnica upućivanja prvog voda Vojne policije u mirovnu operaciju ISAF u Islamsku Republiku Afganistan, kao i 25. obljetnica osnivanja Antiterorističke vojne policije Oružanih snaga Republike Hrvatske te 25 .obljetnica ustrojavanja 74. satnije Vojne policije.

Uz članove obitelji poginulih i nestalih pripadnika Vojne policije te nekadašnjih pripadnika VP-a, na prigodnoj svečanosti nazočila je predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH  Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane državni tajnik Tomislav Ivić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga generala zbora Mirko Šundov, ravnatelj Vojno sigurnosno-obavještajne agencije brigadni general Ivica Kinder, prvi zapovjednik Vojne policije umirovljeni general Mate Laušić, zapovjednici glavnih zapovjedništava, generali, admirali te predstavnici Ureda Predsjednice RH, Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović ovom je prilikom kazala kako je Vojna policija, a posebno Antiteroristička vojna policija u Domovinskom ratu dala svoj ogroman doprinos. „Sudjelovali ste u svim važnim vojnim operacijama i uz to, veliki broj pripadnika položio je život za domovinu, a mnogi su i ranjeni. Svima vama Hrvatska je iznimno zahvalna. Nakon završetka Domovinskog rata, u dinamičnom i sigurnosnom okruženju suvremenog svijeta ubrzo je postalo jasno kako se interesi Republike Hrvatske ne mogu braniti samo na našim granicama, što je vrlo brzo rezultiralo međunarodnim angažmanom hrvatskih borbenih snaga, a Vojna policija u tome je imala značaju ulogu“, poručila je predsjednica.

Državni tajnik u Ministarstvu obrane Tomislav Ivić podsjetio je kako su upravo pripadnici Vojne policije bili prvi hrvatski predstavnici u mirovnoj operaciji u Afganistanu, gdje je prije 15 godina upućen prvi vod Vojne policije.

“To je bila prva organizirana, obučena, ocijenjena, opremljena i naoružana formacija Oružanih snaga RH koja je sudjelovala u međunarodnoj aktivnosti. Od zemlje primateljice međunarodne pomoći u vrijeme Domovinskog rata Republika Hrvatska postala je aktivna sudionica u mirovnim operacijama i misijama diljem svijeta”, istaknuo je Ivić.

Načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov naglasio je kako je tijekom Domovinskog rata kroz Vojnu policiju prošao veliki broj iznimnih boraca, vojnika, dočasnika, časnika i generala. “Postrojbe Vojne policije, a osobito Antiterorističke, sudjelovale su u gotovo svim operacijama Hrvatske vojske. Osobno mogu svjedočiti za operaciju Maslenica, gdje su se iskazali svojom hrabrošću, odgovornošću i profesionalnošću. Stoga, u ovom svečanom trenutku prisjećamo se najznačajnijih operacija i mjesta u kojima su pripadnici Antiterorističke vojne policije sudjelovali u Domovinskom ratu: Maslenica, Bljesak, Ljeto 95, Oluja, Maestral i Južni potez. Slavni je to niz hrvatskih vojnih pobjeda u kojima je sudjelovala Vojna policija”, rekao je general Šundov.

General Šundov također je istaknuo kako su uvid u spremnost Voda VP ostvarili i predstavnici Odjela za obrambeno planiranje i operacije NATO saveza te Pododbora NATO-a za Srednju i Istočnu Europu: “Od prvog kontingenta do danas svi vodovi VP-a pokazali su iznimnu stručnost i profesionalnost, postali jedan od najpoželjnijih partnera u misiji u Afganistanu. Ostvareni rezultati i uloga koju su pripadnici VP-a OSRH imali u sastavu VP-a u operaciji ISAF doveli su do odluke o davanju povjerenja Hrvatskoj da postane vodeća nacija u organizaciji i ustrojavanju škole VP-a Afganistanske narodne armije”.

Načelnik Samostalnog sektora za vojnopolicijske poslove, brigadir Vlado Kovačević priznao je kako vjeruje da će pripadnici Vojne policije u međunarodnim misijama i dalje prenositi duh pobjedničke Hrvatske vojske i svoje zadaće, baš kao što su to činili i za vrijeme Domovinskog rata, obavljati časno, profesionalno i na ponos hrvatskog naroda i Oružanih snaga.

Prigodnim riječima okupljenima se obratio i prvi načelnik Vojne policije, umirovljeni general-pukovnik Mate Laušić. “Ponosan sam što sam u svojih 12 godina imao priliku raditi s vama i sudjelovati u pobjedničkom Domovinskom ratu. Čestitam vam današnju obljetnicu i vjerujem kako ćete i dalje promicati hrvatske interese i izvan Lijepe naše”.

U sklopu svečanosti dodijeljena su promaknuća i poticanje mjere.

Tekst: MORH

Foto: MORH / T. Brandt

Foto galerija:

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …